Video: Sunny Car Centerin mainostolppa puretaan – internetissä purkamista vastustava ryhmä suree

Hämeenlinnan moottoritien varrella seisova maamerkki Sunny Car Centerin mainostolppa puretaan torstain aikana. Syynä on sen rungossa havaittu rakenteellinen vaurio. Internetiin puolitosissaan perustettu tukiryhmä suree tolpan kohtaloa.

Sunny Car Center
Yle Uutiset Häme: Sunny Car Centerin mainostolppa puretaan
Yle Uutiset Häme: Sunny Car Centerin mainostolppa puretaan

HämeenlinnaSunny Car Centerin mainostolppaa ei torstain jälkeen enää näy Kirstulan pellolla Hämeenlinnassa. Tolpan rakenteissa havaittiin kesällä rakenteellinen vika, ja se puretaan osiin turvallisuussyistä.

– Siinä todettiin kesällä rakenteellinen vaurio. Se täytyy ottaa alas, jotta voidaan tarkastaa koko torni ja mahdollisesti korjata se, sanoo johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen.

Yksinäistä mainostolppaa on jouduttu korjaamaan aiemminkin. Nyt palasiksi purettu torni varastoidaan jatkotoimenpiteitä varten toistaiseksi samalle tontille.

– Tornin omistus on yhä auki, ja tornin osat varastoidaan tontille odottamaan tulevaisuutta, sanoo Lehtinen.

Mainostolppa on aikoinaan pystytetty anturalle, jonka kunnossa ei ole vikaa.

– Antura on varsin jyhkeä, ja mainostolppa voidaan pystyttää uudelleen jos joku sitä haluaa, sanoo Lehtinen.

Sunny Car Centerin mainostolppa puretaan
Sunny Car Centerin vajaat 30 metriä korkea mainostolppa puretaan. Timo Leponiemi / Yle

Tekeekö tolppa paluun?

Tolppa voi nousta pystyyn jälleen aikanaan, jos ja kun toimenpiteelle saadaan lupa. Omistussotkut voivat myös hidastaa uuden tornin pystytystä. Tolpan pystyttänyt Tammerneon pidätti tornin omistusoikeuden itsellään, kunnes tornitoimitus on maksettu. Näin ei koskaan tapahtunut ja nyt onkin epäselvää, onko ehto konkurssijuridisesti pätevä, kertoo Sunny Car Centerin pesänhoitaja, asianajaja Jorma Tuomaala.

Tammerneoin toimitusjohtaja Tomi Harmonen sanoo, että torni on konkurssipesän omaisuutta.

– Tolppa on konkurssipesän. Sovimme Hämeenlinnan kaupungin kanssa, että puramme tornin ja jätämme sen siihen. Konkurssipesä sitten aikanaan päättää mitä sille tehdään.

Tolpan purkamisesta on sovittu yhteistuumin kaupungin, konkurssipesän ja Tammerneonin kesken jo muutama viikko sitten. Torstaiaamuna tontille ajettiin nosturi, ja tapaus on kiinnostanut myös tiedotusvälineitä.

Sunny Car Centerin mainostolppa
Tolpan jyhkeä antura saa jäädä paikoilleen.Timo Leponiemi / Yle

– Työt saadaan viimeistään huomenna valmiiksi.

Sunny Car Centerin mainostolpasta on tullut Hämeenlinnan epävirallinen maamerkki. Siitä on myös tehty internetissä lukuisia meemejä, ja sen pelastamiseksi perustettiin taannoin myös Facebook-ryhmä. Ryhmä on julistanut tämän päivän surupäiväksi (siirryt toiseen palveluun).

Tolpan kohtalo on koskettanut monia Twitterin käyttäjiä, tolpalle on heitetty hyvästejä päivän aikana. Hämeenlinnan kaupunki aloitti sometrendin tviittaamalla "Nyt se lähtee!".