Olli Nepponen jättää politiikan: Valtuutelle jää valtaa soten lähdön jälkeenkin

Mikkelin kaupunginvaltuustossa pitkän uran tehnyt ex-kansanedustaja Olli Nepponen (kok) harmittelee, että hallitus–oppositio-asetelma on tullut mukaan kuntien ja kaupunkien päätöksentekoon.

kuntapolitiikka
Olli Nepponen jättää politiikan.
Olli Nepponen jättää politiikan.Petri Vironen / Yle

Olli Nepponen siirtyi politiikkaan vuonna 1999 jäätyään eläkkeelle armeijan palveluksesta. Nepponen meni heittämällä eduskuntaan ja vuotta myöhemmin Mikkelin kaupunginvaltuustoon. Nepponen johti puhetta Mikkelin kaupungin- sekä Etelä-Savon maakuntavaltuustoissa kahdeksan vuotta.

Kansanedustajaura päättyi putoamiseen vuoden 2011 vaaleissa. Kuntapolitiikka jää ensi keväänä, sillä Nepponen ei asetu enää ehdolle.

Kaupunginvaltuustossa 17 vuotta istunut Nepponen jättää politiikan tilanteessa, joka myllertää kunnallista päätöksentekoa rajusti. Sote-palveluiden mukana kunnista lähtee yli puolet menoissa, henkilökunnasta ja rahoista.

– Kunnille jää kuitenkin tehtäviä opetuksessa, kulttuurissa, liikunnassa, maankäytössä ja elinvoimassa. Ehkä niihin jää enemmän energiaa, joka on tähän asti kulunut sosiaali- ja terveysasioissa, Nepponen.

Elinvoimassa riittää haastetta

Konkaripoliitikko uskoo, että valtuutetuille jää aiempaa enemmän energiaa niihin asioihin, jotka ovat lähellä kuntalaisia. Niihin kuuluvat asuinympäristö, viihtyvyys ja koulutus.

– Erityisesti elinvoima on ratkaisevaa, kun muuttoliike kaupunkeihin jatkuu. Yrityksiä ja työpaiikkoja tarvitaan. Mutta mittava osa tehtävistä siirtyy kieltämättä maakunnille. Maakuntien ja kuntien välinen työnjako on tarkka paikka.

Mikkelin seudun kunnat ovat siirtämässä sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuoden 2017 alussa Etelä-Savon sote-piirille.

– Meidän alueen kunnilla riittää elinvoiman kanssa haasteita, sillä väestö ikääntyy ja vähenee. Varmasti joudutaan miettimään myös kuntarakennetta.

Ilmapiiri heikentynyt

Yksittäinen valtuutettu pystyy Olli Nepposen mielestä vaikuttamaan asioihin, mutta se vaatii valitulta kykyä verkottua oman poliittisen ryhmän sisällä ja myös ryhmien välillä.

– Yhteistyön ilmapiiri on valitettavasti huonompaan suuntaan 2000-luvulla. Jokaisella ehkä omat itsekkäät ajatukset ja toisaalta hallitus-oppositio-asetelma on valunut kuntiin.

– Aika usein valtuustoissa ollaan turhan kaukana tavoitteista, Nepponen arvostelee.

Kuntaliitokset kohokohtia

Olli Nepponen ennustaa suuria vaikeuksia vielä tälle syksylle. Mikkelissä ensi vuoden talousarvion rakentaminen on ollut hankalaa, eikä esimerkiksi verojen korotuksia ole suljettu pois asialistalta.

Valtuustohistoriansa parhaita hetkiä Olli Nepposen ei tarvitse kauaa miettiä. Niitä ovat kuntaliitokset maalaiskunnan, Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen kanssa.

– Niissä on päästy mielestäni hyvin ratkaisuihin. He ovat tuoneet oman värinsä valtuusto- ja hallitustyöskentelyyn. Pikkuhiljaa on päästy kuitenkin rakentamaan yhteistä Mikkeliä.