Älykäs vesivaraaja vahtii veden käyttöä ja tutkii kuluttajan puolesta sähkömarkkinoita

Älyvaraajalla kuluttaja säästää sähkölaskussaan jopa satoja euroja. Sähköyhtiöt hakevat digiratkaisuilla lisää joustovaraa sähkönkulutuksen huippukuormiin.

energiankulutus
Vaasan Sähkön sähkölasku asiakkaan tarkastelussa
Kuluttajat haluavat pienentää sähkölaskujaan. Älyvaraaja tuo siihen lisää tietoa ja mahdollisuuksia.Antti Haavisto / Yle

Vaasalainen There Corporation ja vesivaraajia valmistava Kaukora tuovat keväällä 2017 markkinoille älykkään lämminvesivaraajan. Varaajaan liitetty sovellus vahtii jatkuvasti pilvipalvelun kautta varaajan tilaa ja veden käyttöä. Tämän lisäksi se tutkii myös sähkömarkkinoita.

– Se hyödyntää vuorokauden halvimmat tunnit koko ajan ja se tarkoittaa selvää säästöä kuluttajan lompakkoon, sanoo Andy Lundström There Corporation Oy:stä.

Varaajan toimintoja ohjataan kännykällä, tietokoneella tai tabletilla mistä tahansa. Varaaja puolestaan välittää kotiväelle tietoa lämpimän veden kulutuksesta ja paljonko siitä piti maksaa.

– Ihmiset haluavat vaikuttaa kulutukseensa, mutta tietoa ei ole ennen ollut. Nyt tietoa tulee ja sitä kautta voidaan muuttaa tapoja ja saada satojen eurojen säätöjä vuodessa, vakuutta Andy Lundström.

Varaajista virtuaalinen voimala

Digitaaliset ratkaisut tuovat sähkömarkkinoille aivan uuden mahdollisuuden tasata sähkön kulutushuippuja. Fortum on jo kokeilemassa kotitalouksien liitttämistä varavoimaksi. Älyvaraajan myötä myös Vaasan Sähkö tavoittelee ajan myötä vastaavaa ratkaisua.

– Ensi vaiheessa me haemma tasapainoitusta omaan sähkön tuotantoon ja kulutukseen. Tulevaisuudessa me varmaan myymme tätä kulutusjoustoa kantaverkkoyhtiö Fingridille, sanoo Vaasan Sähkön liiketoimintajohtaja Olli Arola.

Lämminvesivaraajia on Suomessa käytössä yli miljoona kappaletta. Uusia myydään joka vuosi 30 000 laitetta. Potentiaalia siis on. Vaasan Sähkössä on laskeskeltu, että vähintään tuhat älyvaraajaa tarvitaan, jotta niistä syntyy toimiva joustovara.

Perinteisessä säätömallissa sähkön kulutushuippuja on tasattu rakentamalla oikeita varavoimaloita, joita käynnistellään tarvittaessa. Tällä hetkellä suurteollisuus toimii isona kulutushuippujen tasaajana. Älykkäiden ratkaisujen myötä kotitalouksista on tulossa virtuaalinen voimala kulutuksen tasaajaksi.

– Säätövoiman tarve vain kasvaa uusien energiamuotojen myötä. Tällaisilla ratkaisuilla voidaan välttää uusien varavoimaloiden rakentaminen. Uskon, että kotitalouksien osuus tulee kasvamaan merkittävästi ja kuluttajia on aktivoitava siihen, sanoo Olli Arola.