1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Miesten muoti

Metallin hohtoa, tekoturkista ja lierihattu päähän – poimi suosikkisi miesten syksyn muodista

Pikkutakeissa näkyy nyt printtejä, housujen lahkeet ovat pikkuhiljaa levenemässä ja päähän laitetaan pipon sijaan hattu, kertovat miesten muodin tuntijat.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Mikä on miesten pukeutumisessa juuri nyt in? Mitä muodikas suomalaismies laittaa päälleen syksyn pimeään ja pikkujoulujen hulinaan?

Me kysyimme asiaa muodin asiantuntijoilta, stylisti Tommi Peltoselta, suomalaisille miehille suunnatun Tyyliniekka-sivuston perustajalta ja päätoimittajalta Matti Airaksiselta, pukeutumisneuvoja Anne Hiltuselta ja vaatetusyritys Petrifunin toimitusjohtajalta Petri Satulilta.

1. "Pilottitakki on nyt must"

Helsinkiläisen stylistin Tommi Peltosen mukaan armeijatyyliset pilottitakit ovat täällä taas. Värinä klassisessa pilottitakissa on oliivinvihreä.

– Pilottitakki on ihan must, Peltonen lataa.

2. Tai miten olisi turkis?

Jos ei välitä pilottitakista, niin miten olisi turkis? Peltosen mukaan trendikkäät miehet kietoutuvat nyt puoleen reiteen tai pohkeeseen asti ulottuviin tekoturkkeihin. Se on "aika villiä" jopa Peltosen mielestä.

Jos rohkeus ei riitä kokoturkkiin, voi turkista olla vaikkapa takinkauluksessa.

3. Hatut tekivät paluun

Tyyliniekan Matti Airaksinen iloitsee, että hatut ovat tehneet paluun. Klassiset hatut hävisivät miesten päästä vuosikymmeniä sitten ja vaihtuivat lippiksiin tai pipoihin, mutta nyt kauppojen hattutarjonta on laajentunut.

– Harvassa päässä pipo näyttää puvun kanssa hyvältä, mutta hattu näyttää, Matti Airaksinen huomauttaa.

4. Leikittele asusteilla

Miesten pukeutumisessa näkyy syksyn värejä, vihreää, ruskeaa, tummia sävyjä. Vaikka muuten olisi pukeutunut tummaan, asusteilla saa väriä aikaan. Esimerkiksi taskuliina ja rusetti voivat olla hyvinkin kirjavia ja värikkäitä.

– Vaikka punainen solmuke ja sitten siihen sininen taskuliina, Anne Hiltunen sanoo.

5. Rohkeille hopeaa, sininen turvallinen

Juhlapukeutumisessa on metallin kiiltoa, hopeaa ja pikkutakeissa vaikkapa riikinkukko- tai kukkaprinttiä. Peltosen mukaan rohkea mies pukeutuu pikkujouluissa hopeanhohtoisiin housuihin.

Puvun väri ei ole enää yönsininen, vaan vaaleampaa tummansinistä, sanoo Airaksinen. Myös paidoissa sinisen sävy on edelleen muotia, sanoo Petrifunin Petri Satuli.

– Sininen käy sadalle prosentille suomalaisista miehistä.

6. Sukkahousuista haaremihousuihin

Housut ovat kapeat, jopa "sukkahousumaiset" ja lahkeet kääritään ylemmäksi, jotta kenkien varsi tai sähäkät sukat pääsevät näkyviin. Tosin lahje on levenemässä, mutta ei 70-luvun, vaan 80-luvun tyyliin.

– Se on sellainen farkkujen ja verkkareiden liitto, haaremihousut, jotka eivät kaikille sovi. Kannattaa trendeistä huolimatta ottaa huomioon omat mittasuhteet, Peltonen neuvoo.

Myös Airaksinen sanoo, että äärikireistä vaatteista ollaan siirtymässä väljempiin versioihin.

7. Solmion ylivalta ei horju

Peltosen mukaan rusetti eli solmuke on jäämässä jo pois muodista ja solmion kurssi on puolestaan nousussa. Solmioissa pitää olla hänen mukaansa kiiltoa juhlakautena. Petri Satulin mukaan solmion ylivalta ei horju, mutta rusetti on siinä hyvä lisä.

Solmion tai rusetin voi pistää juhlien virallisen osuuden jälkeen taskuun, avata kauluspaidasta ylänapin ja suunnata tanssilattialle.

Satulilla on vielä vinkki hyvästä keskustelunavaajasta.

– Minulla on kokardi, käsin silkistä tehty kukkanen. Moni nainen on tullut kysymään, että mikä tuo on, ja siitä saa sitten jutun juurta.