Yli 135 000 euroa tienaava huippuvirkanainen avasi kalenterinsa – naimisissa kännykän kanssa

Onko runsaan 135 000 euron vuosipalkka kohtuullinen korvaus keskeisestä roolista maan sisäisen turvallisuuden ja järjestyksen takaamisessa ja jatkuvasta virkapuhelimen päivystämisestä?

Verotiedot
Suomen sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg työhuoneessaan.Katriina Laine / Yle

Yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaavan sisäministeriön korkein virkamies, kansliapäällikkö Päivi Nerg, avasi kalenteristaan Ylelle yhden työviikoistaan viime vuodelta. Nerg ponnahti reilu vuosi sitten koko kansan tietoisuuteen, kun hänelle lankesi iso rooli turvapaikkakriisin hoitamisessa.

Kansliapäällikön työviikko alkaa tutuilla rutiineilla. Herätys on kuudelta, ja puoli seitsemältä hän on jo menossa. Nerg on intohimoinen työmatkapyöräilijä.

– Olen koko ikäni ajanut työmatkat. Suojelupoliisikin on tyytyväinen. Kypärä päässä tämä on turvallisin vaihtoehto liikkua.

Talviaikaan hänen on kuitenkin pakko tyytyä junaan ja iltaisin kuntopyörään ja -saliin, vaikka vieroitusoireet ovat kovat.

– Tätä työtä ei jaksa, ellei kunto ole hyvä.

Maanantai 21.9
Yle Uutisgrafiikka

Työpöytänsä ääressä aamuvirkku kansliapäällikkö on joka aamu ennen puolta kahdeksaa.

– Töiden aloittaminen yhdeksältä, ei se minun ajatteluuni sovi.

Aamun hetket, ennen kuin puhelimet soivat ja sovitut tapaamiset tai tilaisuudet alkavat, ovat kallisarvoisia. Hän käy läpi sihteeri Annamaija Vihervirran kanssa alkavan viikon ja päivän ohjelman.

Suomen sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sihteerinsä kanssa 27. lokakuuta 2016.
Katriina Laine \ Yle

Sihteeri vastaa puheluihin, lukee sähköpostit ja laatii aikataulut. Hän on paremmin selvillä kansliapäällikön menoista, joskus jopa yksityisistäkin, kuin Nergin aviomies.

– Yksityisyydestä joutuu tässä työssä osin luopumaan.

Matkustaminen on iso osa työtä.

– Jo siitäkin syystä, että sisäministeriön alaista väkeä on ympäri Suomea.

Tiistai 22.9.

Mukana kulkee aina kaksi puhelinta matkakohteesta riippumatta. Virkapuhelimensa kanssa Nerg on naimisissa - samoin kuin työnsä kanssa - yötä päivää ja arkea pyhää.

Puhelin on musta, sen numero on salainen, ja se soi harvoin. Mutta kun se hälyttää, kansliapäällikön on asiasta riippuen pikaisesti arvioitava, vaatiiko asia ministeriön tai jopa valtioneuvoston toimenpiteitä.

Punainen "mediapuhelin" puolestaan soi ja ilmoittelee viesteistä usein. Monet tavalliset suomalaiset lähettävät sähköpostia.

– Kasvot ovat tulleet tutuksi ja ihmiset ovat etsineet yhteystiedot.

Nerg naputtelee vastauksia yhteydenottoihin aina, kun se on mahdollista.

– Törkyviestejä tulee harvoin. Monet ihmiset ovat aidosti huolestuneita ja kysyvät, mitä he voisivat tehdä. Puolen tunnin tai tunnin ajomatkan aikana ehtii tehdä paljon.

Keskiviikko 23.9.

Kriisinhallinnasta ja viranomaisyhteistyöstä tuli entistäkin tärkeämpää viime syksynä, kun turvapaikanhakijoita tuli yllättäen suuria määriä Suomeen. Aluksi oli hoidettavana paljon käytännön asioita, viranomaiskoneisto kävi kovilla kierroksilla, ja työpäivät venyivät.

Kansliapäällikkö on käytännössä ainoa linkki sisäministeriön poliisiosaston, pelastusosaston, rajaosaston ja maahanmuutto-osaston välillä.

– Yritän varjella muuta porukkaa, että he saavat työrauhan.

Kiivaimpina aikoina kaikessa mukana oleminen oli raskasta.

– Välillä nukkuminen jäi vähiin ja heräsin varhain miettimään, miten jonkin asia hoidetaan.

Päivi Nerg
Katriina Laine \ Yle

Ajan myötä esiin on noussut uusia pulmia. Turvapaikkaprosessin edetessä kielteisten päätösten saaneita on tullut ja tulee yhä lisää.

– Nyt on vielä raastavampaa, kun joudutaan tulemaan toimeen henkisesti vaikeiden asioiden kanssa.

Torstai 24.9.

Kansliapäällikön työtaakka on lisääntynyt entisestään. Laajojen asiakokonaisuuksien hallitseminen ja kokouksiin ja tapahtumiin valmistautuminen vievät paljon aikaa.

Aiemmin ministeri ja kansliapäällikkö saattoivat olla läsnä samoissa tilaisuuksissa. Nyt tämä on harvinaista, ja kansliapäällikkö saa usein sijaistaa kiireistä ministeriä esimerkiksi puhumalla tilaisuuksissa, joihin ministeri ei ehdi.

– Roolijako on selvä ja yhteinen sävel löytyy keskustelemalla.

Asiapapereita Sisäasiainministeriön kansliapäällikön(Nerg) huoneessa.
Katriina Laine \ Yle

Välillä tosin on vaikea löytää aikaa yhteiselle tapaamiselle työviikon varrelta. Kansliapäällikkö hoitaa omaa rooteliaan itsenäisesti ja harkitsee tarkkaan, että tekee nimenomaan virkamiehelle kuuluvia töitä.

– Minä en voi esittää omia mielipiteitäni. Jos sanon jotain, se on instituution kanta.

Perjantai 25.9.

Sisäministeriön kansliapäällikön kuukausipalkka on runsaat 11 500 euroa kuukaudessa, kuten useimmilla muillakin kansliapäälliköillä. Sitä eivät kasvata ylityöt eivätkä viikonlopputyöt, joita ei korvata erikseen, eikä tulospalkkiota tule. Lomapäiviä on jäänyt rästiin kymmeniä.

Pitkiin lounaisiin ei ole aikaa, omat eväät tai salaatti pitävät käynnissä. Nerg kävelee aina, kun se on mahdollista. Virka-autojen kyydit tilaa sihteeri, mikäli apostolinkyydilllä ei ehdi vaihtaa paikkaa.

Yleensä puoli kahdeksalta alkanut työpäivä päättyy viiden, puoli kuuden tienoilla ja Nerg on kotona kuuden, puoli seitsemän maissa. Tavanomainen työpäivä matkoineen on haukannut puolet vuorokaudesta.

– Mutta tämä on oma valinta. Työ vie mukanaan ja siitä innostuu varsinkin, kun koko kenttä tulee tutuksi. Tuntuu hyvältä, kun asiat menevät oikeaan suuntaan ja teen työtä kansalaisia varten.