Outoja vastauksia – Tupakkajätti Philip Morris haluaa suomalaisten lopettavan polttamisen?

Kysyimme yhtiöltä, haluaako se, että suomalaiset eivät enää tupakoisi. Philip Morris vastasi, mutta ei kysymykseen.

Savuke
Tunnukseton tupakka-aski.
Henrietta Hassinen / Yle

Philip Morris on Suomessa tupakkatuotteiden markkinajohtaja. Suomenkielisellä nettietusivullaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiö ilmoittaa, että ”savukkeet ja muut tupakkatuotteet ovat vaarallisia ja riippuvuutta aiheuttavia.”

Brittiläismedia Independent kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että tupakkajätti ei haluaisi ihmisten polttavan. Yle Uutiset kysyi yhtiön Suomen johdolta, haluaako Philip Morris myös Suomessa, että ihmiset lopettaisivat tupakoinnin ja miksi?

Haastattelu ei onnistunut, mutta viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä lähestyi sähköpostilla.

– PMI:lla (Philip Morris International) on kunnianhimoisena tavoitteena saada jokainen aikuinen tupakoitsija, joka ei halua lopettaa, siirtymään tuotteisiin, jotka mahdollisesti vähentävät tupakoinnin riskejä. Useat terveysalan ammattilaiset ympäri maailmaa jakavat näkemyksen, että siirtyminen perinteisistä savukkeista mahdollisesti vähemmän haitallisiin tuotteisiin, saattaa vähentää tupakoinnista aiheutuvia terveysvaaroja.

Kysyimme vielä tarkennusta epäselväksi jääneeseen vastaukseen. Viestintäjohtajan mukaan yhtiön vastaus on tämä.

Yhtiöllä olisi tarjota ”mahdollisesti vähemmän haitallisia tuotteita”

Philip Morris kertoo investoineensa miljardeja euroja tieteelliseen tutkimukseen, jotka koskevat perinteisiä savukkeita ”mahdollisesti vähemmän haitallisia tuotteita”. Tutkimustuloksia yhtiö kertoo jakavansa avoimesti tieteen käyttöön, lainsäätäjille ja tupakoitsijoille.

– Vaikka alustavat tutkimustuloksemme ovat hyvin rohkaisevia, emme markkinoi uusia tuotteita tässä vaiheessa väittämin vähempiriskisyydestä, Mononen-Mikkilä kirjoittaa.

Kysyimme myös, mitä tuotteita Philip Morris haluaa tupakoinnin lopettavien käyttävän tavallisen tupakan sijaan? Vastauksessaan yhtiö ilmoittaa kehittävänsä parhaillaan laajaa tuoteryhmää heille, jotka eivät halua tai pysty lopettamaan tupakointia.

– Yksi tuotteista on IQOS, jonka tupakoitsijat ovat ottaneet hyvin vastaan Japanissa, ja joka on äskettäin lanseerattu Tanskassa.

Vaikea kysymys heistä, jotka eivät tupakoi

Kysyimme Philip Morrisilta myös, mikä on yhtiön viesti niille suomalaisille, jotka eivät polta tupakkaa, mutta saattaisivat olla kiinnostuneita sähköisistä ja muista tulevista ei-perinteisistä tupakkatuotteista?

– Uusia markkinoita etsittäessä on luonnollista, että näiden markkinoiden lainsäädäntö rohkaisee tupakoitsijoita, jotka eivät halua/pysty lopettamaan, siirtymään vaihtoehtoisiin, mahdollisesti vähemmän haitallisiin tuotteisiin, on yhtiön vastaus kysymykseen.

Kysyimme vielä Philip Morrisilta, miten yhtiö ennustaa tupakoinnin vähenevän tai lisääntyvän Suomessa seuraavan kymmenen vuoden aikana?

– Tupakointi on vähentynyt ja vähenee edelleen. Kuitenkin esimerkiksi WHO on todennut, että vielä 2025 maailmassa on noin miljardi tupakoitsijaa. Heille tiede ja teknologia voivat mahdollistaa uusia, mahdollisesti vähempiriskisiä tuotteita, viestintäjohtaja kirjoittaa.

Päivi Mononen-Mikkilä kirjoittaa yhtiön sähköpostiviestissä, että ”Suomessa tarvitaan yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta". Viestintäjohtaja haluaa kuitenkin tarkentaa, että hän ja Suomen yksikkö eivät saa päättää Philip Morrisin vastauksista. Eivät, vaikka ne koskisivat Suomea.