EU-parlamentin ihmisoikeuspalkinto Isisin sieppaamille naisille

Isisin seksiorjiksi joutuneet irakilaiset Nadia Murad Basee Taha ja Lamiya Aji Bashar puhuvat nykyisin koko yhteisönsä äänellä.

Euroopan parlamentti
Nadia Murad Basee Taha
Nadia Murad Basee TahaJulian Stratenschulte / EPA

Europarlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saavat tänä vuonna Nadia Murad Basee Taha ja Lamiya Aji Bashar.

He ovat irakilaisia jesidinaisia, jotka islamistinen Isis-järjestö sieppasi vallatessaan heidän kotiseutunsa. Monien muiden siepattujen tavoin he joutuivat Isisin seksiorjiksi.

Vankeutta kesti kuukausia, mutta lopulta Murad ja Basher onnistuivat pakenemaan. Nykyisin he toimivat jesidien ja erityisesti Isisin orjuuttamien naisten puolestapuhujina.

Isis yritti kansanmurhaa

Isisin verilöylyt vuonna 2014 pakottivat kymmenet tuhannet jesidit pakenemaan tietämättä, minne he voisivat mennä. YK:n tutkimusten mukaan Isisin hyökkäys oli ennalta suunniteltu yritys tuhota koko yhteisö. Murad menetti kuusi veljeään ja äitinsä.

Haastatteluissaan ja puheissaan Murad on ilmaissut turhautumista siitä, että kansainvälinen yhteisö hylkäsi hänen kansansa raakalaisten käsiin eikä yrittänytkään pelastaa kansanmurhalta. Jesideja, joilla on oma uskonto, asuu ennen muuta Pohjois-Irakissa lähellä Syyrian rajaa.

– Vaatii paljon työtä, ennen kuin saatte takaisin jesidien luottamuksen, Murad sanoi puhuessaan YK:n ihmisoikeuskomitean kokouksen yhteydessä kesällä.

Uskonto vietiin ensimmäisenä

Murad siepattiin 21-vuotiaana kotikylästään Kochosta Pohjois-Irakista.

– Aivan ensimmäiseksi meidät pakotettiin luopumaan uskonnostamme ja kääntymään muslimeiksi, kertoi Murad käydessään YK:n kuultavana Genevessä.

Murad on kertonut myös niin sanotusta avioliitosta, johon hänet pakotettiin Isisin jäsenen kanssa ja jossa hän joutui kärsimään raiskaamista ja muuta kidutusta.

"Hän on poikkeuksellisen vahva"

Bashar on niin ikään Kochosta. Hänet Isis sieppasi 16-vuotiaana.

– Hän on poikkeuksellisen vahva nainen. Hän kesti asioita, joita kenellekään ei soisi tapahtuvan, sanoi psykologi, joka auttoi Basharin hoidettavaksi Saksaan hänen päästyään useiden yritysten jälkeen pakoon 20 kuukautta kestäneestä vankeudesta.

Isis tappoi Basharin sukulaisia ja tuttavia hänen silmiensä edessä, otti hänet orjaksi, möi monta kertaa ja raiskasi toistuvasti muiden jesidityttöjen tavoin.

Edes pako ei tiennyt Basharille vapautta: Irakissa Hawijahissa sairaalan johtaja raiskasi hänet ja useita muita uhreja. Kun Bashar pääsi häneltä pakoon kahden muun tytön kanssa, toinen heistä kuoli maamiinaan. Bashar menetti toisen silmänsä ja haavoittui muutoinkin pahoin.

Sekä Murad että Bashar asuvat nykyisin Saksassa. Murad on YK:n hyvän tahdon lähettiläs. Bashar pyrkii toipumaan paetessaan saamistaan vammoista ja haluaa opiskella opettajaksi.

Naiset saavat 50 000 euron Saharov-palkintonsa saavat juhlallisuuksissa Strasbourgissa joulukuun puolivälissä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters