Joensuun kaupunginteatterilla uusintaensi-ilta – ei ole kysynyt ohjaajan mielipidettä

Joensuun kaupunginteatteriin on tulossa uusintaensi-iltaan Kuusenkaatajaiset, jonka ohjauksen työryhmässä mukana oli irtisanottu teatterinjohtaja Vihtori Rämä.

kulttuuri
Näyttämöllä kaksi naista makuuasennoissa.
Näytelmää Kuusenkaatajaiset esitettiin Joensuun kaupunginteatterissa keväällä 2015. Joensuun kaupunginteatteri

Joensuun kaupunginteatteri markkinoi, että keväällä 2017 uusintaensi-illan saa Kuusenkaatajaiset, näytelmä, joka valmistui keväällä 2015.

Tekijätietojen mukaan ohjaus on työryhmän, jossa mukana on entinen teatterijohtaja Vihtori Rämä. Hän sai eropassit kaupunginteatterista juuri samaan aikaan, kun Kuusenkaatajaiset esitettiin ensimmäisen kerran.

Teatteri ei ole ollut yhteydessä esityksen lämmittämisestä Vihtori Rämään, mikä koetaan poikkeuksellisena.

– Ohjaaja on avainasemassa lämmittelyssä. Vaikka ohjaus on tehty kimpassa, yleensä yksi ihminen on vastuussa, toteaa järjestötoimitsija Anne Saveljeff Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitosta.

– Siinä pitää nyt asianomaisten istua neuvottelupöytään ja sopia, hän jatkaa.

Ohjaajan näkökulmasta katsoen kyse on muun muassa siitä, että lämmitetyssä esityksessä säilyy tavoiteltu taso.

– Esimerkiksi joskus esitykselle tulee ajateltua pidempi elinikä. Tällöin ohjaaja käy valvomassa esityksiä, jotta ne säilyttävät tuoreutensa ja taiteellisen tasonsa, sanoo Anne Saveljeff.

Joensuussa syntynyt tilanne on herättänyt hämmennystä myös teatterilaisten keskuudessa.

Joensuun kaupunginteatterin talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen toteaa, että päätös yhteydenotosta entiseen teatterinjohtajaan ja ohjaajaan Vihtori Rämään tehdään johtoryhmän kokouksessa perjantaina.

– Kyllä tarkoitus on olla häneen yhteydessä, vahvistaa Kinanen.