Länsi-Pohjan synnytykset jatkuvat ainakin kaksi vuotta

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi määräaikaiset poikkeusluvat kahdelle sairaalalle neljäksi ja Länsi-Pohjaan kahdeksi vuodeksi.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Synnytyssali
Risto Koskinen / Yle

Synnytystoiminta jatkuu Länsi-Pohjan keskussairaalassa poikkeusluvalla vielä ainakin kaksi vuotta. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Synnytystoiminnan poikkeusluvat myönnettiin määräaikaisina vuoden 2020 loppuun Kainuun ja Mikkelin keskussairaaloille. Länsi-Pohjan poikkeuslupa jatkuu vuoden 2018 loppuun asti. Alun perin Länsi-Pohjan poikkeuslupa oli voimassa tämän vuoden kesään asti.

– Kyllä sitä oikeastaan uskallettiin odottaa, koska tämä viipyi näin pitkään. Jokainen hallinnossa työskennellyt tietää, että menisi aika tipalle saada järjestetteyä kaikki asiat, jos sieltä olisi hylkäys tullut, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi sanoo.

– Nyt on tietysti hyvin helpottunut olo, vaikkakin vain lyhytaikainen jatko on nyt annettu. Arvioidaan sitten puolentoista vuoden päästä, lähdetäänkö hakemaan jatkolupaa, Luosujärvi jatkaa.

Samassa yhteydessä ministeriö päätti terveyspalvelujen keskittämisestä. Aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaisesti vaativin erikoissairaanhoito keskitetään viiteen yksikköön ja erikoissairaanhoidon päivystyksellinen toiminta kahteentoista sairaalaan.

Lapissa ainoa laajan päivystyksen sairaala on Lapin keskussairaala Rovaniemellä. Länsi-Pohjan keskussairalassa jatkuu tavallisimmin tarvittavien erikoissairaanhoidon alojen ympärivuorokautinen päivystys ja terveyskeskuspäivystys. Pienempien sairaaloiden valikoimaan lisätään myös sosiaalipäivystystä.

Asiaa koskevien lakien on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Siirtymäaika on yhdestä kolmeen vuotta. Sairaaloiden työnjako ja leikkaustoiminnan kokoaminen on kuitenkin ajateltu tapahtuvan viimeistään vuoden 2018 alusta.