1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Pohjoinen kiinnostaa singaporelaisia - Rovaniemen majoitushankkeista jo kyselyjä

Aasialaisia matkailijoita yöpyi Rovaniemellä viime vuonna vajaa 50 000. Rovaniemeläisiä päättäjiä ja yrittäjiä vieraili matkamessuilla Singaporessa.

Lappi kiinnostaa aasialaisia. Viime vuonna pelkästään Rovaniemellä yöpyi miltei 50 000 aasialaista. Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Aasian kontaktit Rovaniemelle ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Kontaktit painottuvat matkailuun, koulutukseen ja tutkimukseen sekä arktiseen politiikkaan. Aasialaisia matkailijoita yöpyi Rovaniemellä viime vuonna vajaa 50 000.

Aasialaisten yöpymiset ovat olleet tänä vuonna Rovaniemellä reilun viidenneksen kasvussa. Kovin kasvu on Singaporesta, 66 prosenttia.

– Viime viikolla Singaporessa järjestetyssä yritystoimijoiden matkailun myyntitapahtumassa kasvava kiinnostus Rovaniemeä ja Lappia kohtaan oli selkeästi nähtävissä, arvioi tapahtumaan osallistunut Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Matkamessujen päävieras Suomi

Suomi oli viime viikolla ärjestettyjen ITB Asia -messujen päävieras ja noin 70 henkilön delegaatiolla oli kolmen päivän aikana noin tuhat myyntineuvottelua. Keskeiset Rovaniemen matkailuyritykset olivat messuilla mukana hyvin tuloksin. Kaupunginjohtaja tapasi Joulupukin kanssa myös Singaporen matkailuministeri S. Iswarinin.

- Aasialaiset matkanjärjestäjät ovat hyvin tietoisia Rovaniemen meneillään olevista laajennuksista ja kyselivätkin uusista majoitushankkeista vuodesta 2018 eteenpäin. Kiinalaisten ohella aktiivisia olivat taiwanilaiset, australialaiset ja singaporelaiset, kertoo Lotvonen.

Lotvonen tapasi myös Singaporen virkamiehiä varaministeri Sam Tanin johdolla. Arktisesta yhteistyöstä vastaava Tan totesi Singaporea kiinnostavan erityisesti ilmaston lämpenemisestä seuraava meriveden kohoaminen sekä uudet merenkulun liikenneväylät.

Singapore on yksi maailman merkittävimpiä merenkulun keskuksia. Tällä hetkellä Singapore on Arktisen Neuvoston aktiivinen tarkkailijajäsen. Lotvonen tapasi myös vastavierailuna Singaporen Suomen suurlähettilästä Jaya Mohideeniä, joka on vieraillut kaksi kertaa Rovaniemellä viime vuosina.