USA: Isis kärsinyt raskaita miestappioita taistelussa Mosulista

Irakin armeijan mukaan hyökkäys Mosulin valtaamiseksi takaisin Isisiltä etenee suunnitellusti, jopa etuajassa.

Mosul
Amel Pain / EPA
Irakin erikoisjoukkojen panssaroituja ajoneuvoja Isisiltä vallatussa Bartilassa, joka sijaitsee noin 27 kilometriä Mosulin itäpuolella. Irak kertoi vallanneensa kaupungin 24. lokakuuta.Panssaroituja ajoneuvoja tiellä.

Yhdysvaltojen mukaan ääri-islamilainen Isis-järjestö on menettänyt 800–900 sotilasta taisteluissa Mosulin kaupungin hallinnasta.

Mosulissa on Yhdysvaltojen arvion mukaan 3 500–5 000 Isisin taistelijaa. Kaupungin ympäristössä on arviolta 2 000 taistelijaa lisää.

Irakin hallituksen ja kurdien joukot aloittivat 1,5 viikkoa sitten hyökkäyksen Mosulin valtaamiseksi takaisin Isisiltä. Kymmenet tuhannet sotilaat lähestyvät Mosulia idästä, etelästä ja pohjoisesta ja Yhdysvaltain johtama liittouma tukee hyökkäystä ilmaiskuin.

Irak: Hyökkäys etenee aikataulussa

Irakin armeijan mukaan hyökkäys etenee suunnitelmien mukaan, paikoin jopa etuajassa. Irakin hallitus ja kurdijoukot ovat edenneet kohti Mosulia valtaamalla takaisin ympäröiviä kyliä ja kaupunkeja.

Irakin erikoisjoukot sanovat saavuttaneensa tähänastiset tavoitteensa Mosulin itäpuolella ja odottavansa nyt muiden joukkojen etenemistä ennen kuin etenevät lähemmäs kaupunkia.

Isis on pitänyt Mosulia hallussaan yli kaksi vuotta. Se on viimeinen merkittävä Isisin hallussa oleva kaupunki Irakissa. Taistelujen kaupungin hallinnasta on arvioitu kestävän viikkoja tai jopa kuukausia.

YK varautuu kemialliseen iskuun

Avustusjärjestöt pelkäävät humanitaarista kriisiä, kun taistelut Mosulin hallinnasta alkavat toden teolla. Kaupungissa asuu yli miljoona ihmistä.

Yli 11 000 on paennut sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi. Avustusjärjestöt varautuvat lähipäivinä jopa 200 000 pakolaiseen.

YK varautuu myös mahdollisuuteen, että taisteluissa käytettäisiin kemiallisia aseita. Terveysjärjestö WHO on kouluttanut suurten uhrimäärien varalta 90 irakilaista terveydenhoitoammattilaista.

Lähteet: AFP, AP