Kristillisdemokraatit ehdottavat sokeriveroa: "Me ehdotimme sitä jo ennen kokoomuslaisia"

Kristillisdemokraatit ehdottavat vaihtoehtobudjetissaaan sokeriveron säätämistä korvaamaan poistuvan makeisveron.

Kuva: Miika Jalonen / Yle

Kristillisdemokraatit ehdottavat vaihtoehtobudjetissaan sokeriveron säätämistä korvaamaan ensi vuoden alusta poistuva makeisvero. Vero laskettaisiin lisätystä sokerista. Puolueen vaihtoehtobudjetti ensi vuodelle löytyy kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Vero toisi valtion kassaan 300 miljoonaa euroa lisätuloa vuodessa. Suklaalevyä kohden vero olisi  noin 18 senttiä, kertoo kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Sokerivero palasi julkiseen keskusteluun reilu viikko sitten, kun kokoomuksen "sotesiskot" Sanna Lauslahti, Sari Sarkomaa ja Sari Raassina ehdottivat terveysperusteisen sokeriveron säätämistä ohjaamaan kuluttajia terveellisimpiin valintoihin. Nyt kristillisdemokraatit huomauttavat, että he ehdottivat samaa ja samoilla terveysperusteilla jo kesäkokouksessaan syyskuun alussa ja nyt siis uudestaan.

– Jos hallituspuolueilla on hyviä ehdotuksia, toki sallimme niiden varastamisen meiltä, Östman lohkaisi.

– Tärkeintä on, että tämä menee eteenpäin, jatkoi puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Tosin eivät kristillisdemokraatitkaan ole ensimmäisiä sokeriveron ajajia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdotti sitä jo tasan vuosi sitten. Ehdotus oli vastaveto hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan syyyskuussa 2015 tekemälle päätökselle poistaa vero makeisilta ja jäätelöltä vuoden 2017 alusta.

Makeisvero päätettiin poistaa EU:n komission ärähdettyä verosta Suomelle. Vielä hallitusohjelmassa Sipilän hallitus ilmoitti korottavansa makeisveroa ja laajentavansa veropohjaa, siis tekevänsä kuta kuinkin samaa mitä kristillisdemokraatit nyt ehdottavat.

Kristillisdemokraatit muistuttavat, että terveysperusteinen sokerivero on EU-maista käytössä Unkarissa, eikä Brysselillä ole ollut siihen nokan koputtamista.

Peter Östman Kuva: Kalle Niskala / Yle

Tupakkaveroon ei kiristyksiä

Kristillisdemokraattien toinen  suuri valtion kassan paikkaaja on alkoholi. He ehdottavat valmisteveron korotusta oluille, siidereille ja lonkeroille. Vero toisi valtiolle lisätuloja 200 miljoonaa euroa vuodessa. Tölkkiä kohden korotus olisi 13 senttiä. Puolue uskoo, että lisähinta vähentäisi kulutusta ja kohentaisi siten kansalaisten terveyttä.

Tupakkaveroon puolue ei tällä kertaa ehdota kiristystä, koska siihen on tullut ja tulee muutenkin lisäkiristyksiä.

Puolue ehdottaa lisäksi yritystukien ja yritysten saamien verovähennysten nipistämistä 120 miljoonalla eurolla sekä työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen  verovähennyskelpoisuuden poistoa (25 Me).  Työntekijäjärjestöjen jäsenmaksujen verovähennykseen puolue ehdottaa puolitetttavaksi nykyisestä (103 Me).

Ammatillisen koulutuksen säästöt pitää puolueen mielestä peruuttaa samoin kuin indeksisidonnaisen etuuksien leikkaukset. Näitä ovat muun muassa lapsilisät, vammaistuet ja takuueläkkeet.

Kaikkiaan puolue ehdottaa menolisäyksiä 847 miljoonaa euroa ja lisätuloja lähes 960 miljoonaa euroa. Kristillisten laskelmien mukaan heidän ehdotuksillaan valtio selviäisi ensi vuoden 112 miljoonaa euroa vähemmällä lisävelanotolla kuin mihin hallitus on päätynyt. Valtion talousarviota paikataan ensi vuonna 5,5-6 miljardin euron lisävelalla.