Mitä Saara Aallolle tapahtuu X Factorin jälkeen? Näin aiempien vuosien kilpailijoille kävi

Menestys Britannian X Factor -kilpailussa ei vielä takaa kansainvälistä uraa.

kulttuuri
Maailman tämän hetken suosituin poikabändi One Direction tuli tunnetuksi  X Factor -kilpailusta.
Maailman tämän hetken suosituin poikabändi One Direction tuli tunnetuksi X Factor -kilpailusta.AOP

Tiedätkö, keitä ovat Louisa Johnson ja Ben Haenow? Todennäköisesti et. Johnson voitti Britannian X Factor -kilpailun viime vuonna ja Haenow vuonna 2014, mutta Suomessa tai muualla Britannian ulkopuolella heitä ei tunneta.

18-vuotias Louisa Johnson voitti Britannian X Factorin 2015.
18-vuotias Louisa Johnson voitti Britannian X Factorin 2015.AOP

Sen sijaan täällä kyllä tunnetaan One Direction, joka sijoittui kolmanneksi Britannian vuoden 2010 X Factorissa. Poikabändin albumeja ja singlejä on myyty maailmanlaajuisesti yli 46 miljoonaa kappaletta. Yhtye on voittanut kasan musiikkialan palkintoja ja tehnyt useita maailmankiertueita. Kun yhtye esiintyi Helsingin Olympiastadionilla viime vuonna, Yle kutsui sitä maailman suosituimmaksi poikabändiksi.

One Directionin esimerkki todistaa, että X Factor voi olla artistille ponnahduslauta maailmantähteyteen – eikä se edes edellytä kilpailun voittoa, vaan kolmaskin sija riittää.

One Directionin lisäksi Britannian X Factor -kilpailusta ponnistaneisiin menestyjiin kuuluu laulaja-lauluntekijä Leona Lewis, joka voitti kilpailun vuonna 2006. Lewisin singlet ja albumit ovat myyneet maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta. Parhaillaan Lewis esiintyy Broadwaylla Cats-musikaalissa.

Leona Lewis voitti X Factorin vuonna 2006.
Leona Lewis voitti X Factorin vuonna 2006.Georgios Kefalas / EPA

Myös vuoden 2009 X Factorissa toiseksi tullut Olly Murs on tehnyt kansainvälisen uran, ja hänen kappaleensa ovat soineet suomalaisillakin radiokanavilla. Mursilta ilmestyy uusi albumi marraskuussa.

Menestystarinat ovat harvinaisia

One Direction, Leona Lewis ja Olly Murs ovat poikkeuksia. Suurin osa Britannian X Factorin kärkisijoille yltäneistä artisteista tunnetaan lähinnä kotimaassaan, jos enää sielläkään. Moni on julkaissut levyn tai pari, minkä jälkeen ura poptähtenä on alkanut hiipua.

Esimerkiksi kaikkien aikojen ensimmäisen X Factorin vuonna 2004 voittanut Steve Brookstein ei ole julkaissut musiikkia vuoden 2010 jälkeen. Kaksi vuotta sitten ilmestyneessä muistelmateoksessaan hän valitti musiikkiteollisuuden ja median kääntäneen hänelle selkänsä.

Vuoden 2008 X Factorin voittajan Alexandra Burken esikoisalbumi nousi myyntilistojen kärkisijoille monessa Euroopan maassa. Suomessakin hänen Leonad Cohen -coverinsa Hallelujah soi jatkuvasti radiossa. Vuonna 2012 ilmestynyt toinen albumi ei kuitenkaan yltänyt samoihin myyntilukuihin kuin ensimmäinen, ja Burken maailmanvalloitus loppui. Burke kyllä jatkaa työskentelyä musiikin parissa: tällä hetkellä hän muun muassa näyttelee ja laulaa musikaaleissa West Endillä.

Alexandra Burke voitti X Factorin 2008.
Alexandra Burke voitti X Factorin 2008.Ken McKay / AOP

Kuinka Saara Aallon käy?

Suomessa jännitetään nyt, kuinka Saara Aalto menestyy Brtiannian X Factorissa. Aalto on päässyt kisassa jo yhdeksän parhaan joukkoon, vaikka tippuminen on ollut pari kertaa lähellä.

Keskustelua on käyty siitä, jättävätkö britit äänestämättä Saara Aaltoa tämän ulkomaalaisuuden vuoksi. Ulkomaalaisuus voi kuitenkin pidemmän päälle olla Aallolle etu. Toisin kuin suurimmalla osalla aiemmista Britannian X Factorissa pärjänneistä kilpailijoista, hänellä on faneja jo valmiiksi muuallakin kuin Britanniassa. Suomen lisäksi Aalto on esimerkiksi tehnyt itseään tunnetuksi Aasiassa.

Ainakin Saara Aalto on saanut X Factorin kautta enemmän kansainvälistä julkisuutta kuin koskaan ennen. Aallon X Factor -live-esityksiä on katsottu Youtubessa enemmän kuin kenenkään muun tämänvuotisen kilpailijan esityksiä.

Se, miten Aalto kisan tuomaa julkisuutta myöhemmin hyödyntää, jää nähtäväksi.