1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Analyysi: Kanada-sopimuksen kannattajat voittivat erän mutta eivät vielä ottelua

Belgian aluehallitusten sopu vapaakauppasopimuksesta ei tarkoita sitä, että sopimus saataisiin pysyvästi voimaan, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Belgian pääministeri Charles Michel ja Vallonian ministeri-presidentti Paul Magnette 2.syyskuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

BRYSSEL Kyynelehtivä kauppaministeri, myöhään yöhön jatkuvat viime hetken neuvottelut ja Justin Trudeaun peruuntunut Brysselin-matka. Kanadan ja EU:n välisen kauppasopimuksen vaiheet ovat tarjonneet viime viikkoina parempaa draamaa kuin kauppasopimusten käsittelyltä on yleensä totuttu odottamaan.

Torstai-iltapäivän viimeisin käänne näytti vaihteeksi vievän sopimusta kohti allekirjoitusta. Belgian aluehallitusten edustajat hyväksyivät lopulta sopimukseen liitettävän julistuksen. Kunhan jäsenmaat ja alueparlamentit vielä hyväksyvät tekstin, EU ja Kanada voivat allekirjoittaa sopimuksen.

Allekirjoituksen jälkeen sopimus astuu voimaan, ja 98 prosenttia EU:n ja Kanadan välisistä tullimaksuista poistuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sopimus olisi hyväksytty lopullisesti.

Allekirjoituksesta alkaen 1598-sivuisesta sopimuksesta astuvat voimaan vain ne pykälät, jotka kuuluvat EU:n toimivaltaan. Jäsenmaiden toimivaltaan kuuluvat kohdat tulevat voimaan vasta sen jälkeen kun kaikkiaan 38 kansallista ja alueellista parlamenttia on ratifioinut sopimuksen. Koko sopimus purkautuu jos yksikin parlamenteista torjuu sen.

Myöhemmin voimaan tuleviin pykäliin kuuluu esimerkiksi investointisuoja, joka on kiistanalainen asia muuallakin kuin Valloniassa. Investointisuoja määrittelee, miten valtioiden ja sijoittajien väliset kiistat ratkaistaan.

Vallonia sai torstaina hyväksyttyyn paperiin kirjauksen, jonka mukaan Belgian hallitus ei voi ratifioida Cetaa, jos yksikin alueparlamenteista ilmoittaa vastustavansa sitä. Lisäksi teksti velvoittaa Belgian valtion viemään sopimuksen investointisuojapykälät Euroopan unionin tuomioistuimen punnittavaksi.

Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n julkistamassa paperissa (siirryt toiseen palveluun) lukee myös, että Belgian ranskankieliset alueet eivät aio ratifioida Ceta-sopimusta niin kauan kun investointisuoja on kirjattu siihen nykyisessä muodossaan.

EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus on ottanut askeleen eteenpäin, mutta se ei vielä ole lähelläkään maalia. Kansalaiset voivat valmistautua jo nyt demokraattisesti tapahtuvaan sopimuksen ratifiointikierrokseen lukemalla sen koko tekstin täältä (siirryt toiseen palveluun).