Uteliaisuus ja Tähtien sota houkuttelivat maailmankaikkeuden arvoituksen äärelle

Tähtiharrastajaa kiehtoo perinteinen kysymys, onko elämää maapallon ulkopuolella.

Erkki Tervola on Lakeuden Ursan yksi perustajajäsen. Kuva: Olli Kosk i/ Yle

SEINÄJOKI Tieteiskirjallisuus, Star Wars, Taisteluplaneetta Galactica ja yleinen uteliaisuus maailmankaikkeutta kohtaan. Nämä ovat muutamia seikkoja, jotka ovat saaneet ajettua pohjalaisen miehen tähtitiedeharrastuksen pariin.

– Olen ollut itse kiinnostunut avaruusasioista pienestä lähtien. Tieteiselokuvat ja -sarjat ovat olleet se, josta kiinnostus on lähtenyt, kertoo Lakeuden Ursan puheenjohtaja Janne Vikman.

Seinäjoella toimiva tähtiharrastusyhdistys Lakeuden Ursa juhlii kolmekymmentävuotista taivaltaan.

– Maailmankaikkeus on suuri ja panee miettimään, että mitä ihmettä tämä kaikki on. Kyllä se on se suuri uteliaisuus, joka saa lähtemään tänne. Ja onhan tämä kaikki yleissivistävää, toteaa Lakeuden Ursaa kolmekymmentä vuotta sitten perustamassa ollut Erkki Tervola.

Tähdet, planeetat, kaasusumut ja komeetat kiehtovat pientä ihmistä

Kolmenkymmenen vuoden aikajanaan mahtuu paljon erilaisia tähtitaivaan tapahtumia. Näin lokakuun lopussa Lakeuden Ursan tähtitornista voi bongata esimerkiksi Mars-planeetan tai aamutaivaalla kulkevan Jupiterin. Katsottavaa löytyy niin paljain silmin kuin kaukoputkella.

– Saturnus on oma suosikkini. Se näyttää todella hienolta, kun se on oikeassa kulmassa. Lisäksi kaasusumut kiinnostavat, kuten esimerkiksi Orionin suuri kaasusumu, mikä on maata lähin tähtien syntypaikka. Se on komea kohde, sanoo Janne Vikman.

Vuonna 2006 valmistunut Lakeuden Ursan tähtitorni sijaitsee Sahannevalla Seinäjoella. Kuva: Olli Koski / Yle

Tähtiharrastusyhdistyksen perustajajäsenen muistellessa menneitä merkittäväksi käännekohdaksi ilmenee 1990-luvun keskipaikkeilla löydetty Hale-Bopp -komeetta. Tuolloin koko yhdistyksessä pienimuotoisesta tähtien katselusta tuli jotain suurempaa.

– Kyllä tämä harrastus sai siitä komeetasta todellista nostetta. Toinen käännekohta oli vuosina 2004–2006, kun rakensimme talkooporukalla tämän tähtitornin tänne Sahannevalle. Se on melkoinen saavutus, iloitsee Erkki Tervola.

Jotain on tullut jopa opittua

Lakeuden ursalaiset kokoontuvat joka toinen keskiviikko kerhoiltaan Seinäjoen eteläpuolella sijaitsevalle tähtitornille. Erkki Tervola kertoo, että vuosien varrella on opittu paljon, mutta välillä porukan kanssa keskustelu kääntyy ihan muihin asioihin.

– Kyllä kolmessakymmenessä vuodessa on oppinut tunnistamaan tähtikuviot ja heti huomaa, jos taivaalla on muutoksia. Lisäksi esimerkiksi aurinkokunnan planeetat ja Andromedan galaksi ovat tulee tutuiksi. Harrastus on tuonut myös konkreettisuutta ja olen oppinut muun muassa sen, kuinka tulipallojen putoamispaikat määritellään. On ollut ilo ja etuoikeus myös nähdä niitä tulipalloja taivaalla, summaa Erkki Tervola.

Kuva: Olli Koski / Yle