Putin: Venäjällä ei muuta mahdollisuutta kuin tyhjentää Aleppo, "terroristien pesä"

Presidentti Putin sanoi Valdai-klubilla myös, että Venäjä ei aio hyökätä mihinkään maahan.

Venäjä
Vladimir Putin
Vladimir Putin Michael Klimentyev / EPA

Venäjällä ei ole muuta mahdollisuutta kuin tyhjentää Itä-Aleppo terroristeista, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin torstaina.

Putin kutsui Valdai-klubin päätöstilaisuudessa Sotšin Krasnaja Poljanassa Aleppoa "terroristien pesäksi". Alueella on kuitenkin yhä satoja tuhansia siviilejä.

– Kellojen tulisi soida kaikille viattomille uhreille. Ei ainoastaan Aleppossa, Putin sanoi.

Putin viittasi kommentillaan presidentti Tarja Halosen tilaisuudessa mainitsemaan Aleppon kellot -liikkeeseen. Suomesta alkaneessa liikkeessä kirkkojen kelloja on soitettu Aleppon uhrien muistoksi.

"Venäjä ei aio hyökätä"

Putin hillitsi myös puheita siitä, että Venäjällä olisi aggressiivisia suunnitelmia Euroopassa.

Hän sanoi, että länsi rakentaa Venäjästä uhkaavan kuvan, jotta länsi voisi perustella sotilasliitto Naton joukkojen sijoittamisen Venäjän naapurimaihin. Putinin mielestä puheet Venäjän uhasta ovat epärealistisia.

– Olisi tietysti miellyttävää ja hyödyllistä, jos voisimme esiintyä sivilisaatioiden puolustajina uusia barbaareja vastaan. Ainoa ongelma on, että Venäjä ei aio hyökätä ketään vastaan, Putin sanoi tilaisuudessa.

– Se on yksinkertaisesti naurettavaa, hän jatkoi.

"Kaikella on rajansa"

Putin sanoi lisäksi, että Venäjä on osoittanut pidättyvyyttä Syyriassa. Kärsivällisyys saattaa kuitenkin olla pian lopussa, hän varoitti.

– Kaikella on rajansa. Me saatamme vastata, Putin sanoi.

Putin mainitsi asiasta sen jälkeen kun oli syyttänyt Yhdysvaltain johtamaa koalitiota Syyrian tulitauon rikkomisesta viime syyskuussa. Venäjä on syyttänyt, että Yhdysvaltain johtama liittouma olisi pommittanut Syyrian hallituksen joukkoja tuolloin.

Lisäksi Putin sanoi, että hänen on ollut vaikea työskennellä Yhdysvaltain nykyhallinnon kanssa. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että he eivät pidä mitään sopimuksia, erityisesti Syyriassa.

Putin kuitenkin sanoi, että hän on valmis yhteistyöhön Yhdysvaltain uuden presidentin kanssa, kenet amerikkalaiset sitten valitsevatkin.

"Yhdysvallat ei ole banaanivaltio"

Presidentti Putin kiisti jyrkästi, että Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaalehin. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää koordinoiduista hakkeri-iskuista Hillary Clintonin sähköposteihin vaalitulokseen vaikuttaakseen.

Putinin mukaan Yhdysvalloissa kärsitään "Venäjän vaikuttamisen hysteriasta".

– Uskooko joku todella, että Venäjä todella voisi vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin. Onko Amerikka jonkinlainen banaanivaltio? Amerikka on suurvalta!

Putin kutsui "täydeksi hölynpölyksi" sitä, että Venäjä kannattaisi Donald Trumpia presidentiksi.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AP, Yle Uutiset