Tutkijat havaitsivat kätkettyjä kerroksia Jeesuksen haudasta – "löysimme jotain hämmästyttävää"

Arkeologit havaitsivat, että hautakirkon alla on sittenkin todennäköisesti alkuperäinen hautaluolaksi uskottu rakennelma.

arkeologia
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa. Jim Hollander / EPA

Arkeologit ovat siirtäneet ensi kertaa vuosisatoihin syrjään marmoripaaden, joka peittää Jeesuksen hautapaikkaa Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa.

Tutkimuksissa pyritään pääsemään hautakirkon syvimpiin kerroksiin saakka, kallioperään, jonne Jeesuksen ruumiin uskotaan asetetun.

Historoitsijat ovat pitkään uskoneet, että alkuperäinen hautaluola olisi tuhoutunut jo vuosisatoja sitten. Arkeologit kuitenkin havaitsivat tutkilla, että Pyhän Haudan kirkon marmoripaneeleiden takana luolan seinät ovat yhä pystyssä.

– Se mitä löysimme, on hämmästyttävää, sanoi National Geographin arkeologi Fredrik Hiebert.

Laatan alta paljastui vanhempi

Työntekijät liu'uttivat keskiviikkoiltana syrjään marmorilaatan, jota ei oltu liikutettu sitten vuoden 1550. Sen alta paljastui pirstaleita ja rojua. Torstai-iltapäivään mennessä ne oli siivottu syrjään.

Alta paljastui jotain odottamatonta: toinen marmorilaatta. Hiebert arvelee, että harmaa laatta, jossa on pieni ristikoriste, olisi peräisin 1100-luvulta. Laatta on murtunut keskeltä, ja sen alla on valkeahko kerros.

– En usko, että se on alkuperäinen kallio. Meillä on vielä työtä edessä, Hiebert pohti.

Arkeologeille asettaa kuitenkin haasteita aikarajoite: kaivaukset pitää suorittaa 60 tunnissa. Haudalla työskennellään yötä päivää.

Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.Jim Hollander / EPA

Pitkään odotettu korjaus

Arkeologinen tutkimus on osa historiallista korjausprojektia, jonka tarkoituksena on entisöidä hautakirkon kammio, joka sijaitsee suoraan haudan yläpuolella. Kammio on osa yhtä kristikunnan vanhimmista kirkoista.

Pyhän Haudan kirkko on 1100-luvun rakennus, joka on rakennettu vanhemman, 300-luvulta peräisin olleen kirkon päälle.

Edellisen kerran kammio restauroitiin 1810 tulipalon jälkeen. Uusi korjaus on kuitenkin tarpeen, sillä kosteus ja kynttilöiden savu ovat vaurioittaneet rakennusta. Sitä rasittavat myös jatkuvat vierailijoiden virrat.

Pyhän haudan kirkko on kristikunnan ainoa kirkko, jossa kuuden eri kristillisen kirkkokunnan jäsenet harjoittavat uskontoaan samassa paikassa.

Kirkkokunnat myös huolehtivat kirkosta yhdessä. Se on joskus aiheuttanut pahojakin jännitteitä ja on osaltaan yksi syy siihen, miksi kirkko on ollut huonossa kunnossa.

Viime vuonna Israelin poliisi sulki kirkon lyhyeksi aikaa sen jälkeen kun Israelin museovirasto totesi kammiorakennuksen vaaralliseksi. Tämä sai kirkkokunnat suostumaan remonttiin, joka alkoi kesäkuussa.

Vilaus haudan seinää

Kirkon viranomaiset sulkivat kammion pyhiinvaeltajilta keskiviikkoiltana.

Hauta suljetaan uudelleen sen jälkeen kun se on tutkittu. Yksi kohta jää kuitenkin paljaaksi: torstaina yhteen marmoriseinään leikattiin aukko niin että kirkossa vierailevat voivat nähdä ensi kerran vilauksen kalkkikivestä, jonka arvellaan olevan Jeesuksen haudan seinä.

Lähteet: AP