Kolumbian presidentti keskeyttää rauhanneuvottelut ELN-kapinallisten kanssa

Presidentti vaatii kapinallisia vapauttamaan poliittisen panttivangin, jonka kapinalliset sieppasivat puoli vuotta sitten.

Ulkomaat
Lähikuva Santosista, hänellä kädessään valkoinen kyyhkynen.
Juan Manuel SantosLuis Eduardo Noriega / EPA

Kolumbia viivästyttää rauhanneuvottelujen aloitusta ELN-kapinallisryhmän kanssa. Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos vaatii kapinallisia vapauttamaan poliittisen panttivangin, jonka kapinalliset sieppasivat puoli vuotta sitten.

Presidentti Santos on sanonut, että ELN-kapinallisten on vapautettava Odin Sanchez Kansainväliselle Punaiselle Ristille ennen kuin rauhanneuvottelut voidaan aloittaa. Santos on esittänyt vaatimuksensa ensimmäisen kerran kuukausi sitten.

Rauhanneuvottelujen piti alkaa Ecuadorin pääkaupungissa, mutta ne peruttiin viime minuuteilla. Kolumbian hallitus on kertonut, että rauhanneuvottelut voivat kuitenkin jatkua jo perjantaina tai lauantaina, jos kapinalliset vapauttavat Sanchezin.

Hallitus on vaatinut, että ELN vapauttaa kaikki sen hallussa olevat panttivangit, ennen kuin rauhanneuvottelut voidaan todella aloittaa.

ELN on Kolumbian toiseksi suurin kapinallisryhmä FARC:n jälkeen ja sillä on arveltu olevan noin 1 500 taistelijaa. Vasemmistolainen ryhmittymä on rahoittanut toimintansa lähinnä kiristyksellä ja kidnappauksilla. Yhdysvallat luokittelee ELN:n samoin kuin myös FARC:n terroristiorganisaatioksi.

Lähteet: Reuters, AFP