Vaalitentti meni päällepuhumiseksi – Terveyspalvelujen valinnanvapaus kuumensi tunteita

Ylen Kohti vaaleja -tenttiin kokoontuneet eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat eri linjoilla kansalaisten mahdollisuudesta valita terveyspalvelunsa itse.

politiikka
Kohti vaaleja studiossa puolueiden puheenjohtajat.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat torstai-iltana Ylen Kohti vaaleja -tenttiin. Katso koko lähetys tästä.

Vaikka kuntavaaleihin on vielä puoli vuotta aikaa, puoluejohtajien ensimmäinen suora vaalikeskustelu meni useaan otteeseen huutokuoroksi. Ylen Kohti vaaleja -paneeliin juontajilla oli täysi työ hillitä puheenjohtajia, jotka kerta toisensa jälkeen puhuivat toistensa päälle.

"Saanko puhua nyt" ja "saanko puhua loppuun" olivat useampaan kertaan kuultuja vuorosanoja torstai-illan tentissä Ylen TV1:ssä.

Tunteita kuumensi varsinkin hallituksen ajama terveyspalveluiden valinnanvapaus, joka tarkoittaa, että potilas voi valita itse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin hoitopaikan väliltä.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli hallituksen johtokolmikkoa siitä, että uudistus lisää kustannuksia, ja suomalaisten verorahoja valuu yksityisten terveysjättien voittoihin.

– Tästä tulee maailman kallein, ei maailman hienoin järjestelmä, Rinne pamautti.

Sipilä: Pelottelua

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan moitti, että hallitus karsii sairaalaverkostoa kovalla kädellä ja jakaa maakunnat a- ja b-luokkaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) syytti Henrikssonia pelottelusta.

– Ihmisille annetaan aivan väärä kuva, jos sanotaan että ajamme sairaaloita alas. Teemme järkevää työnjakoa sairaaloiden välillä, ja se on myös potilasturvallisuuskysymys, Sipilä vastasi.

Oppositiojohtajien ilmeet olivat näkemisen arvoisia, kun Sipilä väitti, ettei keskustan ajamalla maakuntahallinnolla ole "mitään tekemistä vallan kanssa".

Sipilä kiisti, että maakuntauudistus sementoisi keskustan vaikutusvallan maakunnissa.

– Haluamme varmistaa, että soten järjestäjien määrä vähenee yli 300:sta 18:aan (maakuntaan), jotta pystytään järkevöittämään työnjakoa. Ei kävisi mielen vieressäkään, että tällä olisi mitään tekemistä vallan kanssa, Sipilä vakuutti.

– Sujuvasti Sipilä leikkii naiivia, puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.) naljaili.

Orpo: Maakuntaveroa ei tule

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo lupasi, että uusi maakuntahallinto ei nosta nosta suomalaisten veroastetta. Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy maakunnille vuoden 2019 alusta.

– Voin luvata, koska meillä on tarkat laskelmat. Yhdenkään suomalaisen verotus ei tässä yhteydessä nouse.

Orpo sanoi myös, että verotukseen ei tule kolmatta tasoa eli maakuntaveroa.

– Hallitus ei sitä valmistele. Jos se on minusta kiinni, sitä ei tule koskaan.

Sipilä puolestaan vakuutti, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus etenee aikataulussa, vaikka päätökset valinnanvapaudesta ovat vielä auki.

Sipilä piikitteli, että neljä vuotta sitten kuntavaaleissa edellinen hallitus lupasi, että kuntauudistuksen askelmerkit ovat ennen vaaleja äänestäjien tiedossa, mutta niin ei käynyt koko vaalikautena.

– Voitte olla varmoja, että tämän hallituksen aikataulut pitävät, ja ennen kuntavaaleja jokainen yksityiskohta on tiedossa.

– Puheenjohtaja Sipilä. Kai te voitte myöntää, että teillä on aika paljon aikatauluissa viiveitä monessa asiassa, SDP:n Rinne arvosteli.

– Kaikki sisällöt ovat kesken, vihreiden Niiinistö säesti.

Li Andersson: Hajanaisuus vain lisääntyy

Esiin nousi myös se, että terveyspalvelujen valinnanvapaus vaatii kansalaisilta melkoista aktiivisuutta. Kysymyksiä herätti miten käy potilaille, jotka eivät pysty, jaksa tai osaa valita mihin menisivät.

– Se jolle on vaikeaa valita, säilyy tuttu ja turvallinen terveyskeskus, Sipilä sanoi.

Hän ei kuitenkaan vastannut suoraan, säilyykö terveyskeskus joka kunnassa.

– Jokaisessa kunnassa säilyy palvelut.

– Eli se voi muuttua, tulkitsi Villle Niinistö.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan terveyspalveluista tulee entistäkin hajanaisempia, koska valinnanvapauden ajamisen takia niitä hoitaa entistä useampi taho, kun kuntien rinnalle tulee yksityisiä yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

Hän piti hallituksen toimia ristiriitaisina, koska alun perin nykyisen järjestelmän ongelmista piti päästä eroon sillä, että sote-palvelut siirtyvät saman järjestäjän alaisuuteen. Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah epäili, että potilas tippuu eri yritysten väliin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi, että pirstaleisuutta on jo tällä hetkellä, ja uudistus on nykytilanteeseen verrattuna edistysaskel.