YK: Sierra Leonen väestöstä yli puolet kärsii ruokapulasta

YK:n järjestöt arvioivat, että ruokapulasta kärsivistä kaikkein heikoimmassa tilanteessa on jopa 600 000 ihmistä.

Ulkomaat
Nainen kävelee kadunvarteen ripustetun Ebolan varoitusjulisteen ohi Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa.
Nainen kävelee kadunvarteen ripustetun Ebolan varoitusjulisteen ohi Sierra Leonen pääkaupungissa, Freetownissa, 18. syyskuuta 2014.Tanya Bindra / EPA

YK:n asiantuntijat ovat huolissaan ruokapulasta ebolaepidemiasta toipuvassa Sierra Leonessa.

Maailman ruoka-ohjelman WFP:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n yhteisen raportin mukaan ruokapulasta kärsii yli puolet länsiafrikkalaisen Sierra Leonen väestöstä.

Vailla ravitsevaa ruokaa ja riittävää suojaa on arviolta 3,5 miljoonaa sierraleonelaista, joista 600 000 kärsii vakavasta ruokapulasta. Raportin mukaan vakavimmin ruokapulasta kärsivien määrä on noussut 60 prosentilla vuodesta 2010.

WFP toteaa, että heikoin osa väestöstä ei kestäisi esimerkiksi ruoan hinnannousua tai luonnonkatstrofeja, kuten kuivuutta tai tulvia.

Sierra Leonea koetellut ebolaepidemia pahensi ruokapulaa monilla alueilla, kuten maan kaakkoisosassa sijaitsevissa provinsseissa Kailahunissa ja Kenemassa. Vaikka epidemia on julistettu virallisesti päättyneeksi, pula ruoasta on muuttunut krooniseksi.

– Ruokaturvaa nakertavat muun muassa maatalouden alhainen tuottavuus sekä köyhyys, sanoo FAO:n edustaja Nyabenyi Tipo. – Huono tieverkko ja logistiikka vaikuttavat myös tilanteeseen.

Maataloustyöntekijöistä 99 prosenttia työskentelee yhä vanhoilla menetelmillä ja työkaluilla.

Sierra Leonen suurimmalla maatalousalueella Kailahunissa riisintuotanto on laskenut viiden viime vuoden aikana 15 prosentilla, ja vain neljä prosenttia viljelijöistä saa kasvatettua riisiä vuoden tarpeiksi.

Vuonna 2013 alkanut ebolaepidemia surmasi yli 11 000 ihmistä Sierra Leonessa sekä naapurimaissa Guineassa ja Liberiassa. Maissa oli ruokapula jo ennen epidemiaakin, mutta ebolan aiheuttamat karanteenit ja muut varotoimenpiteet syvensivät ruokapulaa ja murensivat maataloustuotannon.

Lähteet: Reuters