Etelämantereelle maailman suurin merensuojelualue

Vuosien kiistelyn jälkeen suojelukomissioin CCAMLR:n jäsenmaat pääsivät sopuun merensuojelualueen perustamisesta Etelämantereelle.

Ulkomaat
Pingviinejä Antarcticalla.
Etelämerellä on ainutlaatuinen pingviinipopulaatio.Alejandro Vejar / EPA

EU sekä 24 maan edustajat ovat päässeet vihdoin sopuun Etelämantereelle, Rossinmerelle perustettavasta suojelualueesta.

Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomissio CCAMLR päätti asiasta Australiassa, Tasmanian Hobartissa järjestettyssä vuosikokouksessa. Uuden-Seelannin ulkoministeri Murray McCully vahvistaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että päätös oli yksimielinen.

Merensuojelualue tulee olemaan yli 1,5 miljoonan neliökilometrin laajuinen ja se pysyy suojelualueena 35 vuotta.

Ympäristöasiantuntijat pitävät Rossinmerta ja muuta eteläistä merialuetta maapallon koskemattomimpana meriekosysteeminä. Meret ovat luonnonsuojelullisesti erittäin arvokkaita, mutta ne ovat myös keskeisessä asemassa monien muiden merten kalakantojen kehitykselle. Rossinmeri on kooltaan vain kaksi prosenttia Etelämerestä, mutta se on koti myös ainutlaatuiselle jääpingviinien populaatiolle, ulappaliitäjille sekä lahtivalaille.

Neuvottelut suojelualueen perustamisesta kestivät vuosia. Jäsenmaat olivat muun muassa erimielisiä suojeluajan pituudesta ja erityisesti Venäjä ja Kiina pitivät suojelualueen kokoa liian suurena.

Lähteet: AFP, Reuters, AP