Harjamäen hylätty kerrostalo ränsistyy – kunta vaatii peittämään ikkunat

Seitsemän vuotta sitten tyhjilleen jääneen talon ikkunat ovat rikki ja ulostavista linnuista aiheutuu terveyshaittaa.

Siilinjärvi
Pasunrintien hylätty kerrostalo Siilinjärven Harjamäessä
Antti Karhunen / Yle

Siilinjärvellä kunta joutuu puuttumaan jälleen Harjamäessä olevan asumattoman kerrostalon turvallisuuteen. Ympäristöterveyslautakunta on antamassa talon omistajalle vaatimuksen talon rikkinäisten ikkunoiden peittämisestä.

Kyseessä on Pasurintiellä sijaitseva kerrostalo, jonka kunnosta kunta kävi vääntöä sen espanjalaisen omistajan kanssa vuoden 2009 lopulla. Talo tyhjentyi asukkaista vuodenvaihteessa 2010 kun sen sähköt ja lämmöt katkaistiin. Kunta määräsi lopettamaan talon asumiskäytön tammikuussa 2010.

Nyt talossa pesii ja lisääntyy lintuja, jotka ulostavat ja voivat levittää tauteja. Alueen asukkaat ovat valittaneet lintuongelmasta kunnan terveysvalvontaan jo vuodesta 2014 lähtien. Terveysvalvontaan on esitetty myös huoli piha-alueelle mahdollisesti putoavista rikkinäisistä ikkunoista, koska lapsia leikkii talon pihassa.

Siilinjärven ympäristöterveysjohtaja Emilia Savolaisen mukaan talon espanjalaisen omistajan edustajaan on oltu yhteydessä ja hänen kanssaan on käyty viestien vaihtoa tilanteen korjaamiseksi.

Omistajalle on lähetetty kehotuskirje jo viime vuoden syyskuussa ikkunoiden peittämisestä. Kehotus on uusittu ja siinä annettu määräaika umpeutui viime viikolla. Maanantaina terveystarkastaja kävi toteamassa, että korjauksia ei ole tehty.

Nyt ikkuna-aukot määrätään peittämään marraskuun loppuun mennessä. Jos niin ei tapahdu, kunta teettää työn ja laskuttaa omistajalta 5 000 euroa.