Liian kallista – veteraanit jäävät vaille maksutonta lounasta Jyväskylässä

Kotona asuvat veteraanit jäävät edelleen vaille maksutonta lounasta Jyväskylässä. Veteraaniasiain neuvottelukunnan aloite ilmaisesta lounaasta ei saanut perusturvalautakunnalta tukea.

lounaat
Sotaveteraani syö lounasta Tikkakosken varuskunnassa.
Jyväskylän talousarviossa ei ole varaa veteraanien maksuttomille lounaille.Simo Pitkänen / Yle

– Nykyisin ateriakorvaus on harkinnanvarainen ja se arvioidaan kunkin veteraanin tarpeen mukaisena. Korvauksia myönnetään tapauskohtaisesti. Perusturvalautakunnan mukaan kaupungin talousarvio ei mahdollista maksuttoman lounaan järjestämistä kaikille.

Jyväskylän kaupunki saa valtiolta vuosittain erillisen määrärahan veteraanien kotona asumisen tukemiseen. Tänä vuonna tuki on 200 000 euroa kaikkiin veteraanien palveluihin. Lähikouluilla tarjottavan ilmaislounaan kustannuksiksi on laskettu noin 250 000 euroa vuodessa.

Kaikki vaihtoehdot laskettu

Jyväskylän kaupungin veteraaniasiain neuvottelukunta jätti toukokuussa aloitteen, jossa esitetään, että veteraaneille annettaisiin mahdollisuus käydä ruokailemassa kodin lähellä olevilla kouluilla lounasaikaan. Neuvottelukunta esitti lisäksi, että ne kotona asuvat veteraanit, jotka eivät kykenisi kouluille lähtemään, saisivat maksutta lounaspalvelun kotiin toimitettuna.

Jyväskylän vanhuspalvelut ovat laskeneet, että mikäli kaikille veteraaneille ostettaisiin ruoka kotiin joka päivä, vuosikustannukset olisivat noin 550 000 euroa vuodessa. Jos jokaiselle veteraanille annettaisiin viiden euron ateriaseteli joka päivä ja lopun voisi maksaa itse, niin kustannukset olisivat noin 350 000 euroa.

Edelleen jos jokaiselle veteraanille ostettaisiin ruoka kotiin viitenä päivänä viikossa, niin kustannukset olisivat noin 400 000 euroa. Jos jokaiselle veteraanille maksettaisiin ilmainen ruokailu koululla tai kotiin samanhintainen ruoka, niin se maksaisi noin 250 000 euroa vuodessa.