Kevään ja kesän aikana saamelaiset yhteisöt ja henkilöt ovat yhdessä Saamelaismuseon kanssa etsineet ja keränneet tietoa tärkeänä pitämästään perinnetiedosta.
Saamelaismuseo Siida on koonnut tätä perinnetietoa nyt digitaaliseen arkkuun, pohjoissaameksi Digigiisá.
Digigiisá avattiin tällä viikolla yleisölle. Sen löytää Saamelaismuseo Siidan Internet-sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)
Tavoitteena saada hiljainen tieto näkyviin
Hankkeessa on tallennettu mahdollisimman paljon vanhaa tietoa, joka ei nykyään enää automaattisesti siirry sukupolvelta toiselle. Tavoitteena on perinnetiedon taltioimisen lisäksi eri sukupolvien kohtaaminen ja tieto-taidon siirtyminen eteenpäin.
Projektityöntekijä Maiju Saijets kertoo, että projekti lähti liikkeelle yhteisön tarpeista.
– Perinteinen tieto on sellaista tietoa, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Se on yhteisön sisäistä hiljaista tietoa. Hankkeessa on lähdetty tekemään hiljaisesta tiedosta näkyvää, mutta samalla sitä on kerätty yhteiskunnan tarpeisiin, Saijets kertoo.
Digikiisassa videoita, ääniä ja tekstejä
Digigiisan materiaali jaetaan aluksi hankkeeseen osallistuneille yhteisöille ja henkilöille, mutta myöhemmin sitä voidaan käyttää myös kulttuurikasvatuksessa, Saamelaismuseo Siidasta kerrotaan.
Digikiisa sisältää tekstejä, kuvia, äänitteitä ja lyhyitä videofilmejä. Digigiisassa on perinnetietoa ympäri Suomen Saamenmaan, ja kaikki kolme saamen kieltä, koltansaame, inarinsaame ja pohjoissaame, kuuluvat.
– Giisasta löydät esimerkiksi videofilmin kolttien perinteisestä liuvjlemnuâttmõš eli käpäläverkkopyynnistä. Pääset myös näkemään, miten saippuaa voi keittää poronkuusta tai kuulet mitä ohjeita ennen muinoin oli kortteen niittämiseen, Siidasta kerrotaan.
Tamperelainen opettaja iloitsee

Saamen kielen opettaja Ellen Pautamo Tampereelta tarvitsee työssään digimateriaaleja. Ongelmana on ollut materiaalin vähyys ja toisaalta se, että hyvä materiaali on netissä vain tietyn ajan.
– Käytän paljon nettimateriaaleja. Usein on niin, että joku elokuva, reportaasi tai uutinen on vain tietyn aikaa internetissä. Digigiisassa tieto säilyy, eikä sen tarvitse pelätä katoavan sieltä, Pautamo kertoo.
Pautamo iloitsee nyt, kun saamelaisten perinnetieto on digimuodossa, ja sitä voi opettaa saamelaislapsille myös Tampereella. Esimerkiksi saippuankeitosta on nyt löydettävissä video sekä ohjeet.
– Olen odottanut jo vuosia sitä, että saamme saamelaisen arkiston, josta saa hakea tietoa niin kielestä kuin kulttuurista, Pautamo sanoo.