Patria tekee tulosta – Havittelee pääsyä Ison-Britannian sotilasajoneuvojen hovitarjoajaksi

Puolustuskonserni Patria on tekemässä taloudellista huipputulosta. Liikevoittoa on kertynyt jo yli 50 miljoonaa euroa. Patria valmistelee parhaillaan mahdollisia suurehkoja ajoneuvokauppoja Iso-Britanniaan.

talous
Patria Nemo 120 mm -kranaatinheitinjärjestelmä yhdistettynä Patrian AMV-miehistönkuljetysvaunuun. Sekä kranaatinheittimiä että vaunuja varten on myönnetty vientilupia Lähi-itään.
Patria

Taloudellisesti puolustuskonserni Patria on erittäin hyvässä vedossa. Yhtiön liikevaihto on kasvanut vuoden 2015 vastaavasta ajasta viidenneksen ja nousee kolmannella vuosineljänneksellä lähes 350 miljoonaan euroon. Yhtiön tilauskantakin on vahva 918 miljoonaa euroa. Etenkin Patrian ajoneuvoteollisuudella kauppa on käynyt hyvin ja uusia kauppauutisia odotetaan vuodelle 2017.

Omistajille Patria tahkoaa kovaa tulosta. Liikevoittoa on kertynyt nyt jo 53 miljoonaa euroa. Omavaraisuusastekin on 56,1 prosenttia. Yhtiön omistavat nykyään Suomen valtio ja norjalainen Kongsberg-konserni.

Patria Land on konsernin varsinainen taloudellinen sampo tällä hetkellä. Patria on tehnyt suuria ajoneuvokauppoja muun muassa Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin ja Etelä-Afrikkaan. Lisäksi Patrian vaunut ovat testattavina nyt Australiassa. Australian odotetaan tekevän valinnan ajoneuvoista loppuvuodesta 2017.

Patria Landin liiketoimintajohtaja Mika Kari sanoo yhtiön seuraavan tarkasti meneillään olevaa keskustelua aseviennistä ja noudattavan valtioneuvoston ja ministeriöiden ohjeistuksia.

– Noudatamme tietysti kaikki aseviennin määräyksiä ja käymme jatkuvaa keskustelua ja vuoropuhelua sekä puolustus- että ulkoministeriön kanssa siitä, mihin voimme uusia hankkeita suunnata, kertoo liiketoimintajohtaja Mika Kari.

Patria Land tähtää Britannian ajoneuvotoimittajaksi

Iso-Britannia suunnittelee satojen amv-tyyppisten sotilasajoneuvojen ajoneuvojen hankkimista lähivuosille. Patria Landin liiketoimintajohtajan Mika Karin mukaan hanke kiinnostaa suomalaisia ja yhtiö on esitellyt jo moneen otteeseen ajoneuvojaan Englannissa.

Kiinnostus niin alan lehdissä kuin sotilaspiireissäkin on ollut hyvä, silti Patria ei ole liikkeellä asiassa ainoana. Myös saksalaisella Rheinmetallilla on vastaavanlaisia suojattuja sotilasajoneuvoja, ja saksalaisten ja englantilaisten keskinäiset suhteet ovat kaupallisesti läheisiä ja tärkeitä, pohtii Kari.

– Todennäköisesti hanke lähtee jollain tavalla liikkeelle vuoden 2017 alkupuolella. Olemme käyneet ajoneuvojamme esittelemässä. Kiinnostusta on herättänyt myös se, että tarjoaisimme työtä paikallisesti Isossa-Britanniassa.

Ison-Britannian mahdolliset ajoneuvokaupat merkitsevät satojen ajoneuvojen hankkimista. Kaupat ovat Patrian mukaan satojen miljoonien eurojen arvoiset. Brittien tuleva Brexit ei sinänsä vaikuta hankintasuuntiin.

Ajoneuvoteollisuus testaa ja suunnittelee Hämeenlinnassa

Patria Land eli konsernin ajoneuvoteollisuus toimii pääosin Hämeenlinnassa, missä sen palveluksessa on noin 250 työntekijää. Yhtiö on luopunut varsinaisesta omasta tuotannosta muutama vuosi sitten. Suomalaiset keskittyvät ajoneuvojen suunnitteluun, modifiointiin ja testaamiseen asiakkaille. Kukin ostaja saa haluamansa pyöräajoneuvon varustettuna halutulla suojauksella ja aseistuksella ja muulla laitteistolla.

Patria Land on ryhtynyt myös kouluttamaan ja perehdyttämään ostajamaiden asentajia ja kokoajia Hämeenlinnassa. Suomessa kurssitetut osaajat jakavat sitten tietämyksensä varsinaisille työntekijöille. Ratkaisu on osoittautunut parissa vuodessa yhtiölle taloudellisesti hyvin tuottavaksi.

Konserni toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Konsernissa toimii 2 800 työntekijää.

Päivitetty 3.11.2016 klo 16:57: Patrian omavaraisuusaste on 56,1 prosenttia, ei 56,1 miljoonaa euroa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.