Kalastajan verkot vesillä jäiden tuloon asti: "Jokainen euro on kotiinpäin"

Kalastaja elää nyt säiden armoilla. Oulujärvellä pyydetään vielä viimeiset kuhat syyskaudella.

kalastus
kalastaja
Kalastajalle loppusyksy on yllättyksellistä aikaa. Kun Mika Sivonen kävi torstaina tarkastamassa verkot, oli ensimmäinen lumi satanut. Viikonvaihteen aikana lumi suli pois. Niko Mannonen / Yle

KajaaniHiljaista. Tyyntä. Mielenrauhaa. Nollan tuntumassa oleva lämpötila saa vielä viileään tottumattoman hypähtelemään rannalla.

Hiljaisuus ja pieni kylmyys ei haittaa veneeseen nousevaa kajaanilaista Mika Sivosta. Tottumiskysymys. 20 kuhaverkon tarkastamisen aikana kaikkeen ehtii tottua.

– Melko monta ajatusta päivän aikana ehtii käydä mielessä, kun päivän tuolla pyörii, Sivonen tuumaa Käkisaaressa Oulujärven rannalla.

Siltikään viisi vuotta ammattikalastajana leivän itselleen tienannut Sivonen ei kaipaa entiseen työhönsä metallialan yritykseen.

– Voittaa mennen tullen, vaikka ei tässä niin tasainen leipä olekaan.

kalastaja Oulujärvellä
Kajaanilainen Mika Sivonen alkoi viisi vuotta sitten ammattikalastajaksi. Ei kaduta, vaikka loppuelämän työksi hän ei kalastuksesta usko olevan. Se riippuu Oulujärven kuhakannasta. Niko Mannonen / Yle

Mies ei allekirjoita väitettä kalastajien yksinäisestä sielusta, vapaudesta kylläkin.

– Onhan se omanlainen vapaus, kun tuonne selälle lähtee leikkimään. Yksikään päivä ei ole samanlainen, toisinaan tuulee lännestä, toisiaan idästä. Joskus saattaa vielä saada kaloja.

Kunhan kuha nousisi

Oulujärvellä kalastavan pöytään leivän tuo kuha. Keväällä järvestä nousee kaikkea muutakin: siikaa, ahventa, haukea ja särkeä, jolle olisi Sivosen mukaan kysyntää nytkin. Kuha on kuitenkin se, josta saa helpoiten palkkansa, koska tukkuliikkeet maksavat siitä parhaiten.

Ensimmäisellä verkolla Sivonen joutuu pettymään. Saaliina on yksi made. Kuhaa ei näy.

– Syksynhän pitäisi olla kuhan pyynnille parasta aikaa, kun muikku tulee kutemaan, niin kuha tulee syömään muikkua. Kyllä nyt näyttää kuhat olevan jossain muualla, Sivonen toteaa.

Verkko oli vasta ensimmäinen 20 verkosta, mutta näky on tuttu. Sivosen mukaan kuhakanta Oulujärvellä on pienentynyt.

– Ennen sai viidellä verkolla saman kuin nyt 20:llä.

kalastus Oulujärvellä
Mika Sivosen mukaan kuhaa sai ennen viidellä verkolla saman kuin nyt 20 verkolla.Niko Mannonen / Yle

Paltaniemi–Jormua-kalastuskunnan alueella pyytävä Matti Pappinen on osittain samaa mieltä kuhakannan pienentymisestä.

– On se aina välillä viime vuosina hävinnyt ja saaliit ovat käyneet aika heikkonakin, mutta jostakin se vain aina ilmestyy, kuten tänäkin syksynä, Pappinen kertoo.

Sivosen mukaan Oulujärvi kuitenkin antaa nippa nappa leivän sille, joka on valmis tekemään töitä. Hänen kohdallaan se saattaa tarkoittaa 12–18-tuntisia päiviä, sillä hän fileroi kuhat itse.

Koutalahden satamasta valmiit kuhafileet lähtevät tukkuriliikkeen kyytiin ja sieltä Suomen eri marketteihin. Sivoselle päivä on jo hyvä, jos kokonaissaldo on kymmenen kiloa filettä.

Marraskuu kytätään

Lokakuun loppu tai marraskuun alku päättää syksyn kalastuskauden. Kalastajasta riippuen. Sille, joka on päättänyt kalastaa niin pitkään kuin vedet ovat sulana, on marraskuu sään armoilla olemista. Mika Sivonen toteaa, että verkot on kuitenkin pidettävä vesillä viimeiseen asti, sillä ”jokainen euro on kotiinpäin”.

– Kyllähän se on vahtaamista, että milloin jäät tulevat. Miilloin joudutaan repimään verkot pois järvestä. On aina pientä jännittämistä, että milloin tulee talvi.

Kaikki Oulujärvellä kalastavat eivät kuitenkaan pidä verkkoja vesillä marraskuussa. Kuten Matti Pappinen, joka on pitkän ajan kokemuksella tullut siihen tulokseen, että on parempi varautua talveen hyvissä ajoin.

– Olen oppinut ajan saatossa huolehtimaan veneen ja pyydykset suojaan ennen kuin lunta tulee niskaan, kuten nytkin kävi.

kalastaja Oulujärvellä
Marraskuu on kalastajalle säiden seuraamista. Joka haluaa kalastaa viimeiseen asti, ottaa verkot vesiltä vasta juuri ennen jäitä. Niko Mannonen / Yle

Muutoinkaan Pappinen ei näe loppusyksyn kalastusta kovin tuottavana Oulujärven voimakkaan syyskierron takia. Vesien limoittumisen myötä verkot limottuvat ja kalansaanti heikkenee.

– Se on yksi rasittava työvaihe lisää kalanpyytämisessä, että pyydyksiä joutuu kopistelemaan ja hämmentämään, että ne saa puhtaaksi. Se on aika raskas lisätyökin.

Pappisen kausi on jo ohi, Mika Sivosenkin kohta.

– Vielä pari viikkoa kestää, Sivonen arvelee.

Sitten alkaa kalastajan kesäloma. Sitä Sivonen kaipaakin. Verkkojen vetäminen ja kalojen filerointi alkaa jo tuntua käsissä.