1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Joka kymmenes Göteborgin lähiönuorista sympatisoi uskonnollisia ääriliikkeitä

Kysely on tehty Göteborgin koillislähiöissä, joissa asuu paljon maahanmuuttajaperheitä.

Ulkomaat
Göteborgilaislähiö Angered
Angeredissa asuu paljon maahanmuuttajia.Hannele Muilu/Yle

Joka kymmenes Göteborgin lähiönuori kertoo sympatisoivansa uskonnollisia ääriliikkeitä, kuten Isisiä. Asiasta kertoo sanomalehti Göteborgs-Posten (siirryt toiseen palveluun).

Kysely on tehty Göteborgin koillislähiöissä, joissa asuu paljon maahanmuuttajaperheitä. Siihen on vastannut 1 200 nuorta, jotka ovat 12–18-vuotiaita.

– Olin todella järkyttynyt, kun näin tuloksen. Olisin arvannut, että prosentilla tai parilla voisi olla sympatioita. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä, sanoo kyselyn tehneen yhdistyksen projektinvetäjä Guluzar Tarhan Selvi.

Puolet vastanneista hyvin uskonnollisia

130 kyselyyn vastannutta nuorta kertoi ymmärtävänsä uskonnollisia ääriliikkeitä. Määrä vastaa 11,3 prosenttia nuorista. Puolet kyselyyn vastanneista kuvaa itseään hyvin uskonnollisiksi. Enemmistö on muslimeja, ja 40 prosenttia kristittyjä.

– Osa tapaamistamme nuorista käyttää halventavaa ilmaisua "kafir" ihmisistä, jotka eivät ole uskovaisia. He sanovat, että sellaiset ihmiset voivat mennä helvettiin tai että Isis on oikeastaan oikeassa ja niin edelleen, kuvailee Guluzar Tarhan Selvi GP:ssä.

"Tämä on vakavaa"

Ruotsin tunnetuimpiin terrorismiasiantuntijoihin kuuluva Magnus Ranstrop Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta pitää kyselyn tulosta varoitusmerkkinä.

– Tämä on vakavaa. On hyvin ongelmallista, että yksi kymmenestä nuoresta esittää myönteisiä arvioita tällaisistä ryhmistä, Ranstorp sanoo.

Göteborgin kaupungin palveluksessa on kaksi koordinaattoria, jotka työskentelevät väkivaltaisia ääri-ilmaisuja vastaan. Noin 6 000 kaupungin työntekijää ja 200 lasta on saanut koulutusta aiheesta viime vuoden aikana.

– Jos meillä on 135 henkilöä, jotka sanovat ymmärtävänsä uskonnollisia ääriliikkeitä, se on 135 henkilöä liikaa. Olisimme toivoneet, ettei kukaan ilmaise tukeaan sellaisille ryhmille. Mutta siltä ei todellakaan näytä, toteaa toiminnanjohtaja Lotta Lidén Lundgren Göteborgin kaupungista.

Varken hora eller kuvad -yhdistyksen tarkoituksena on ollut tutkia niin kutsutun kunniaväkivallan muotoja yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti heikoissa lähiöissä.

Yhdistys kuvaa itseään feministisenä ja rasismin vastaisena ruohonjuuritason liikkeenä. Sen esikuva on ranskalainen Ni Putes Ni Soumises.

Lue seuraavaksi