Uusi kännykkäsovellus tunnistaa sydäninfarktin

Turun yliopistossa kehitetty sovellus käyttää apunaan puhelimen omia liikeantureita eikä vaadi toimiakseen lisälaitteita.

terveys
kännykkä kädessä
Yle

Uusi älypuhelinsovellus osaa tunnistaa sydäninfarktin hyvin luotettavasti. Sovellus ei vaadi kännykkään kiinnitettäviä lisälaitteita, vaan käyttää puhelimen omia liikeantureita, kuten gyroskooppia.

– Vastaavaa sovellusta ei ole kehitetty missään muualla maailmassa. Tämä on aivan ainutlaatuinen, vahvistaa erikoistutkija Mikko Pänkäälä Turun yliopistosta.

Vastaavaa sovellusta ei ole kehitetty missään muualla maailmassa

Mikko Pänkäälä

Tutkijoiden kehittämän sovelluksen tekniikka on pitkälti samaa kuin eteisvärinän tunnistavassa älypuhelinsovelluksessa. Tästä sovelluksesta tutkimusryhmä kertoi elokuussa.

– Tämän edellisen sovelluksen pohjalta tiesimme, että kännykällä kyllä pystymme sydänsignaalin saamaan. Silti oli meillekin hienoinen yllätys, että se toimii näin hyvin myös sydäninfarktin tunnistamisessa, iloitsee Pänkäälä.

Mikäli rinnassa tuntuu kipua, alypuhelin asetetaan rinnan päälle. Mittaus käynnistetään ja se kestää noin kaksi minuuttia.

Sovellus analysoi saadut mittaukset välittömästi ja antaa tuloksen.

Tutkimusryhmä hakee lisää potilaita

Tutkimuksessa onnistuttiin tunnistamaan sydäninfarkti heikoimmillaankin yli 70 prosentin varmuudella.

– Olemme tutkimuksessa aika alkuvaiheessa ja nyt onkin tarkoituksena kerätä lisää potilaita. Mikäli potilaalta on käytettävissä dataa ennen sydänkohtausta, uskomme että luotettavuus voisi parantua jopa 90 prosenttiin, sanoo Pänkäälä.

Tutkimusryhmä pyrkii tuomaan sovelluksen testikäyttöön ensi vuoden aikana. Tutkimustulokset julkaistiin juuri loppuneessa alan kongressissa Berliinissä.

– Niin tuore asia tämä on, että vielä ei hirveästi ole kohua noussut. Uskon kyllä, että asia kiinnostaa laajasti, ennustaa Pänkäälä.