Joka kolmas työtön on pitkäaikaistyötön, osuus ei ole koskaan ollut näin suuri

Ensi vuonna pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee, koska yli 60-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä pääsee eläkkeelle.

Kotimaa
Kelan työttömänä -kaavaketta täytetään.
Marja Väänänen / Yle

Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä ei ole ikinä ollut Suomessa niin iso kuin nyt, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Osuus on nyt yli 35 prosenttia.

Ministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen mukaan pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden osuus työttömistä kasvaa edelleen ensi vuonna. Ennusteen mukaan pitkäaikaistyöttömiä on tänä vuonna 125 000 eli 16 000 enemmän kuin viime vuonna. Ennusteen mukaan pitkäaikaistyöttömien määrä laskee lievästi ensi vuonna.

Ministeriö muistuttaa, että ikääntyneiden kertaluontoisen eläketuen käyttöönotto vähentää pitkäaikaistyöttömien ja työttömien määrää ensi vuonna. Lex Lindströminä tunnetun lain myötä yli 60-vuotiaat pitkään työttömänä olleet pääsevät eläkkeelle.

Osa-aikatyö työllistää

Ministeriö ennustaa työllisyysasteen nousevan tänä ja ensi vuonna. Ennusteen mukaan työllisyys kasvaa tänä vuonna 14 000 ihmisellä ja ensi vuonna noin 16 000:lla. Työllistyneet ovat useissa tapauksissa löytäneet osa-aikaisen työn. Työtä on etenkin rakennus- ja palvelualoilta.

– Erityisesti iloitsen siitä, että nuorten työttömien määrä laskee nopeasti, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Ministeriö ennustaa alle 25-vuotiaiden työttömien määrän vähenevän tänä vuonna kahdellatuhannella. Viime vuonna työtä vailla oli 47 000 alle 25-vuotiasta.

Hallituksen tavoitteeseen vielä matkaa

Ministeriön ennusteen mukaan työllisyysaste nousee tänä vuonna 68,7 prosenttiin ja ensi vuonna 69,2 prosenttiin. Hallituksen tavoite on 72 prosenttia kuluvan hallituskauden aikana eli vuoteen 2019 mennessä.

Ministeriö arvioi työttömiä työnhakijoita olevan tänä vuonna yhteensä 350 000 ja ensi vuonna hieman vähemmän, 337 000.

Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa hyödynnetään työttömyystilastojen lisäksi muun muassa valtionvarainministeriön bruttokansantuote-ennustetta ja Tilastokeskuksen väestöennusteita. Ministeriö julkaisee ennusteen kahdesti vuodessa.

_Korjattu klo 11.48: Toisin kuin uutisessa alun perin luki, pitkäaikaistyöttömien määrä ei ennusteen mukaan enää kasva ensi vuonna, mutta pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä kasvaa. _