Metsänomistaja voi taas hakea tukea taimikoiden varhaishoitoon – hakemuksia jätetty noin 4000

Metsänomistajat ovat hakeneet lokakuussa innokkaasti Kemera-tukea taimikoidensa hoitoon. Hakusulun päätyttyä tukihakemuksia jätetty jo noin 4000.

metsät
Raivaussahalla kaadetaan koivikkoa metsässä.
Petri Aaltonen / Yle

Uusien hakemusten perusteella raivaussahat soivat loppuvuonna etenkin Pirkanmaan, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan yksityismetsissä. Kaikkiaan taimikon varhaishoidon tukea on haun jälleen avauduttua lokakuussa anottu yli 13 000 metsähehtaarille.

Varhaishoidolla tarkoitetaan taimikon perustamisen jälkeen noin viiden vuoden päästä tehtävää harvennusta, jolla varmistellaan kasvatettaviksi valittujen puiden pärjäämistä.

Työlle maksettava tuki on Kestävän metsätalouden rahoituslakiin eli Kemeraan perustuvaa ja sitä voidaan myöntää maanomistajalle 160 euroa hehtaarilta.

Valjaat päälle ja saha käyntiin

– Innokkuus on ollut kovaa. Meille on reilun kahden viikon aikana tullut lähes 4000 hakemusta taimikon varhaishoitoon, vahvistaa Metsäkeskuksen asiantuntija Yrjö Niskanen.

Varhaishoidon tuen hakumahdollisuuden paluu on tuonut töitä myös monelle metsäalan ammattilaiselle. Muun muassa metsäteollisuuskonserni Metsä Groupin kautta on hoitopalveluja tilattu aiempaa enemmän.

– Se on näkynyt erittäin positiivisesti. Meillä on myyntimäärät tuplaantuneet siitä mitä ne ovat olleet alkusyksyn aikana, kertoo jäsenpalvelujen johtaja Juha Jumppanen.

Ammattimetsurilta taimikon varhaishoitotyö onnistuu helpossa maastossa jopa yli hehtaarin päivävauhdilla. Toisaalta varhaishoito on niitä harvoja metsätöitä, joita moni tavallinenkin metsänomistaja yhä pystyy tekemään itse.

Tuen haku ja työn teko voi onnistua maallikoltakin

– Metsänomistajan omaksi työksikin tämä sopii oikein hyvin. Varhaishoito on hyvää ulkoilua ja hyötyliikuntaa, vahvistaa Niskanen.

Kelvollista jälkeä saa aikaan jo vesurilla, joskin raivaussaha on tehokkaampi. Varhaishoidon tukea pitää kuitenkin muistaa hakea etukäteen, esimerkiksi pankkitunnuksilla metsään.fi (siirryt toiseen palveluun) verkkopalvelussa. Palvelussa on käyttökatko 31.10. alkaen. Katkon pitäisi olla sivuston mukaan ohi viimeistään 7.11.

Niskasen mukaan Suomessa perustetaan uusia taimikoita vuosittain 110 000–130 000 hehtaaria.

Hänen mukaansa varhaishoitomäärät ovat jääneet pahasti jälkeen tavoitteistaan.

– Olisi perusteltua, että Kemera-tuella tehtäisiin taimikoiden varhaishoitoa 70 000–90 000 hehtaaria vuosittain. Tähän on kuitenkin vielä matkaa, Niskanen sanoo.

Päivitetty 2.11. klo 13:14. Juttuun lisätty maininta metsaan.fi-palvelun käyttökatkosta, jonka pitäisi olla ohi viimeistään 7.11.