Hyviä uutisia terveydestä: syöpä ja sydäntaudit tappavat yhä vähemmän alle 70-vuotiaita suomalaisia

Huono uutinen puolestaan on se, että viina tuhoaa Suomessa miehiä enemmän kuin muissa maissa. Tiedot perustuvat EU:n rahoittamaan tutkimukseen.

terveys
Lääkärit antavat sädehoitoa eturauhassyöpäpotilaalle Ranskassa.
Lääkärit antavat sädehoitoa eturauhassyöpäpotilaalle Ranskassa.AOP

Miehet kuolevat ennen 70-vuotispäiväänsä selvästi naisia useammin. Suomessa miesten ennenaikainen kuolleisuus on yli kaksinkertaista naisiin verrattuna, ilmenee kahdeksan Euroopan maan vertailusta.

Elinvuosia menetetään ennen aikojaan varsinkin tapaturmien ja syövän takia. Syövän vähentämisessä Suomi on onnistunut loistavasti: ennenaikaiset syöpäkuolemat ovat kymmenessä vuodessa vähentyneet 31 prosenttia.

Tässä Suomi on huono: viina tappaa

Alkoholi on yhä merkittävä ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. Suomessa kuollaan vertailumaiden keskiarvoa useammin viinaan ja sen aiheuttamiin sairauksiin alle 70-vuotiaana.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Varsinkin miehet juovat meillä liikaa. Alkoholiveron laskeminen ja alkoholin saatavuuden helpottaminen lisäävät suoraan myös vahingollista ryyppäämistä.

– Ihminen itse päättää, juoko hän vai ei, mutta alkoholipolitiikka vaikuttaa ongelmajuomiseen suoraan, sanoo tutkimuksen tekemiseen osallistunut tutkimusprofessori Pekka Jousilahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Kun alkoholin kokonaiskulutus lisääntyy, lisääntyy myös haitallinen kulutus.

Alkoholin aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia voitaisiin siis vähentää kiristämällä alkoholipolitiikkaa.

Tässä Suomi on hyvä: sydäntaudit ja syöpä vähentyneet

Ennenaikaisia kuolemia on saatu myös vähennettyä. Syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja osataan ennaltaehkäistä ja hoitaa aiempaa paremmin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa alle 70-vuotiaiden kuolleisuus näihin tauteihin on laskenut kymmenessä vuodessa reilut 30 prosenttia. Muutos on ollut samankaltainen myös muissa tutkimukseen osallistuneissa maissa.

Syöpäkuolemien vähentämisessä Suomi on Ruotsin kanssa vertailun mallioppilas. Hyvä kehitys on varsinkin sairauksien ennaltaehkäisyn ansiota. Sairauksien hoidon kehittymisellä on pienempi merkitys.

Luvut perustuvat EU:n rahoittamaan vertailututkimukseen, jonka toteutusta johti Itä-Suomen yliopisto. Tutkimukseen osallistuivat Suomen lisäksi Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Valko-Venäjä. Tutkimukseen voi tutustua tarkemmin täällä (siirryt toiseen palveluun).