Mellakkavarustein rauhallista mielenosoitusta vastaan - Pohjois-Dakotassa kiehuu

Öljyputkiprojekti Dakota Access Pipelinen työmaan läheisyydessä Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa on käynnissä suuret mielenosoitukset. Tilanne elää jatkuvasti.

Ulkomaat
pohjois dakota twitter
Heimon vanhin pyhän veden kanssa. "Tästä tässä kaikessa on kyse." Kuvakaappaus, Twitter

Öljyputkiprojekti Dakota Access Pipelinen työmaan läheisyydessä Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa on käynnissä suuret mielenosoitukset. Tilanne elää jatkuvasti.

Putki on tarkoitus rakentaa alueen intiaanireservaatin tärkeimmän vesilähteen alapuolelta.

Projektia vastustetaan voimakkaasti, mieltä osoitetaan niin sosiaalisessa mediassa kuin paikan päällä.

Luja yhteishenki on tuonut paikalle ihmisiä 500 eri intiaaniheimosta. Koskaan aiemmin alueen historiassa ei yksittäinen tapahtuma ole koonnut heimoja tällä tavoin yhteen.

Putkilinjan rakentamisesta on tullut symbolinen ympäristökysymys, jossa useat poliitikot ja taiteilijat ovat mukana puolustamassa alkuperäiskansoja.

"Sydäntäsärkevää"

Eilen torstaina aseettomia mielenosoittajia vastassa oli mellakkavarusteisiin varustautunut poliisi. Poliisi käytti voimakeinonaan muun muassa kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Morton Countyn poliisin mukaan lainvalvojat pidättivät torstaina 141 protestoijaa. Viime lauantaina tapahtumissa kiinniotettuja oli hieman enemmän.

Morton Countyn poliisi kertoo kokeneensa väkivaltaa, vaikka sosiaalisessa mediassa protestia on kuvailtu rauhalliseksi.

– Poliisit kohtasivat väkivaltaa ja vastarintaa, myös mielenosoittajan, joka ampui poliisien linjaan, Morton Countyn poliisi kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa ja videoissa on haavoittuneita ihmisiä. He ovat saaneet haavoja ja mustelmia kumiluodeista.

– Ihmisiä on ammuttu, nuijittu, pidätetty, toteaa eräs öljyputken vastustaja.

– Tämä on sydäntäsärkevää.

Paikalta livelähetyksiä

Pohjois-Dakotan tilanne päivittyy edelleen jatkuvasti, ja esimerkiksi torstain tapahtumien yhteydessä alueelta lähetettiin useita livevideoita muun muassa Facebookin kautta.

Sverigesradio kirjoittaa, että tapahtumarikkaan yön jälkeen tilanne oli poliisin mukaan rauhallinen. Öljyputken vastustajat sanovat kuitenkin, että on vain ajan kysymys, koska mielenosoittajat palaavat.

Lähteet: Morton County Sheriff's Department, CNN, Sverigesradio.se