Jouni Backman tyrmää ajatuksen paluusta politiikkaan - "Puolueiden toimintaa pitäisi muuttaa radikaalisti"

SDP:n pitkäaikaisen kansanedustajan ja ministerin mielestä puolueiden toiminta kumpuaa vuoden 1906 järjestörakenteista.

Jouni Backman. Kuva: Yle

Jouni Backman putosi eduskunnasta kevään 2015 vaaleissa. Backman ehti istua eduskunnassa vuodesta 1987 lähtien yksi kausi pois lukien.

Putoaminen oli Backmanille kova paikka. Jo vaaliyönä mies päätti, ettei lähde enää eduskuntavaaliehdokkaaksi. Päätös on kypsynyt koskemaan myös kunta- ja maakuntavaaleja.

Backman on pysytellyt hiljaa ja halunnut antaa työrauhan nykyisille päätöksentekijöille.

Yle Mikkelin haastattelussa entinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, hallintoministeri ja ympäristöministeri ottaa kantaa oman puolueensa tilanteeseen. SDP:n suurimpana ongelmana hän pitää sisäänpäinkääntyneisyyttä.

– Lähtisin tekemään radikaalin muutoksen järjestörakenteeseen ja toimintatapoihin. Ne ovat peräisin Oulun puoluekokouksesta vuodelta 1906. Järjestörakenne on meillä lähemmäs kymmenportainen.

– Ei ihminen jaksa odottaa kahden tai kolmen vuoden puoluekokouskautta. Hän haluaa ja voi olla suoraan yhteydessä kansanedustajaan, ministeriin, europarlamentaarikkoon tai komissaariin.

SDP:n päätöksentekijäportaita ovat paikallisosasto, kunnallisjärjestö, piiriorganisaatio, puoluehallitus, puoluevaltuusto ja puoluekokous. Jokaisella elimellä on useita kokouksia.

– Pitäisi tehdä iso, iso radikaali muutos. Kannatan uudenlaista suoran demokratian muotoja, jotka ovat nykytekniikalla mahdollista toteuttaa. Sama taitaa koskea kaikkia puolueita, jopa vihreitä, Backman tuumii.

Backmanilla on toive myös SDP:n nykyiselle oppositiopolitiikalle.

– Ei riitä, että sanoo mitä ei pitäisi tehdä. Pitää pystyä sanomaan mitä pitää tehdä. Eikä tämä ole henkilökysymys.

"Ihmisten pompottelu jatkuu"

Jouni Backman oli pitkään sote-uudistuksen keskeisimpiä valmistelijoita SDP:n leirissä. Nykyisen hallituksen valmisteilla olevaa uudistusta mies oudoksuu.

– Surullinen olen siinä mielessä, että kaikkien puolueiden alkuperäinen tavoite vahvistaa julkista terveydenhuoltoa on kadonnut. Nyt tämä on enemmän yksityistämishanke. Kunnat eivät saa yksin edes tuottaa palveluita ja jos kunnat haluavat tuottaa niitä yhdessä, toiminta pitää yhtiöittää.

Tulevaisuudessa julkisten sote-palvelut ovat kuntien omistaman maakuntatasoisen yhtiön vastuulla.

Kaikkien puolueiden alkuperäinen tavoite vahvistaa julkista terveydenhuoltoa on kadonnut.

Jouni Backman

– Tämä oli poliittinen lehmänkauppa, jossa kokoomus sai yksityistämisen ja keskusta maakuntahallinnon. Vaara on, että jatkossa ihmistä pompotellaan julkisen sektorin, kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin välillä ilman, että kukaan vastaa kokonaisuudesta, Backman aprikoi.

"Päivänpolitiikka osaltani on ohi"

Jouni Backman ilmoitti luopuvansa eduskuntapaikan tavoittelusta heti vaaliyönä. Viime viikkoina miestä on kosiskeltu ehdokkaaksi kuntavaaleihin kotikaupungissa Savonlinnassa. Backman on päätöksensä tehnyt.

– Päivänpolitiikka on osaltani ohi. On nuorempien aika ottaa vastuuta. Olen ollut parikymppisestä alkaen mukana. Meillä on Savonlinnassa uusia, nuoria demareita kärkipaikoilla.

Backman on pitänyt kalenterimerkintöjä politiikan kiemuroista vuodesta 1976 lähtien. Muistelmien mahdollinen kokoaminen kansien väliin ei ole käynyt edes mielessä.

Ei kaipuuta eduskuntaan

Backman ei myönnä kaipaavansa takaisin eduskuntaan.

– Savolaisittain sanoisin, että päinvastoin. Paljon on hyviä muistoja. joista toverihenki ehkä päällimmäisenä. Nykypolitiikassa on sellaisia vieraita ilmiöitä, etten kaipaa takaisin.

Backman sanoo vierastavansa nykyistä menoa, jossa asioita ja henkilöitä mitataan julkisuuden kautta.

Jonkunlainen media- ja julkisuuspeli pitäisi olla käynnissä koko ajan.

Jouni Backman

– Politiikka on henkilöitynyt liikaa. Jonkunlainen media- ja julkisuuspeli pitäisi olla käynnissä koko ajan. Nämä ovat tällaiselle asiapoliitikolle vieraita.

Oman putoamisensa syitä Backman on analysoinut rauhassa kotonaan Savonlinnan Kellarpellossa.

– Ehkä yksittäisenä syynä synnytysten loppuminen kotikaupungista oli suurin, tunteisiin vetoava asia. Ehkä uusista äänestäjäpolvista ei tullut enää minulle kannatusta.

Backman myöntää kaipaavansa työelämään, vaikka eduskunnan kohtuullinen eläke turvaa toimeentulon. Vajaan vuoden mies työskentelikin TUL:n pääsihteerin sijaisena.

– Olen neuvotellut uusista työtehtävistä, mutta niistä en voi vielä kertoa. Ongelma on se, että ne vaatisivat useimmissa tapauksissa työskentelyä Helsingissä.