1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jämijärvi

Jämijärvellä vedenkeittokehotus jatkuu – bakteerien lähde saattoi selvitä

Jämijärven vesiosuuskunnan vedestä on nyt löytynyt koliformisia bakteereja, mutta vakavin saastumistilanne on ohi.

Jämijärvi
Ihminen valuttaa vettä hanasta.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Jämijärven vesiosuuskunnan alueella Pohjois-Satakunnassa jatkuu vedenkeittokehotus, joka on ollut voimassa lauantaista saakka.

Osuuskunnan alueelta otettiin keskiviikkona kuusi vesinäytettä. Kaikki viisi verkostovesinäytettä olivat puhtaita mutta yhdestä vedenottamolta otetusta näytteestä löytyi hyvin vähäinen määrä koliformisia bakteereja. Enterokokkeja ei enää löytynyt.

Laatuvaatimukset koliformisten bakteerien osalta eivät siis täyty, mutta vakavin saastuminen on ohi. Kyse ei ole enää ulosteperäisestä saastumisesta, sillä koliformeja on yleisesti maaperässä ja kasveissa. Keittokehotus voidaan kuitenkin purkaa varmuudella vasta kahden puhtaan näytteen jälkeen.

Syy saattoi selvitä

Jämijärven vesilaitos on yrittänyt selvittää saastumisen syytä. Yksi mahdollisuus on maan alta löytynyt vanha puinen ylivuotoputki. 1950-luvulta peräisin oleva putki on poistettu maanantaina ja korvattu uudella. Vesilaitoksen mukaan vanhasta putkesta on voinut päästä kaivoon epäpuhtauksia.

Uudet näytteet ja tieto keittokehotuksen purkamisesta saadaan maanantaina. Siihen saakka vettä ei pidä Jämijärven vesiosuuskunnan alueella käyttää juomiseen tai ruuanlaittoon keittämättä. Peseytymiseen ja hampaitten pesuun vettä voi käyttää.

Jämijärven kunta ei ole saanut tietoonsa, että joku olisi sairastunut veden käytöstä. Vedenkeittokehotus koskee noin tuhatta asiakasta.

Lue seuraavaksi