1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. halloween

Halloween-videoita maailmalta: Naamiaisissa mukana koiria, trumpeja ja clintoneja

Halloween tunnetaan etenkin amerikkalaisena juhlana, mutta sen juuret ovat vankasti Euroopassa.

Kuva: Bea Kallos / EPA

Halloweenia vietetään ensi maanantaina varsinkin Yhdysvalloissa, mutta myös eri puolilla Eurooppaa. Varaslähtö juhlintaan on otettu jo tällä viikolla ja suurimmat juhlat juhlittaneen viikonloppuna.

Trump ja Clinton myyvät halloween-kaupoissa

Clinton ja Trump muovinaamareita.

Yhdysvalloissa lähestyvät presidentinvaalit näkyvät Halloween-rekvisiittaa myyvissä kaupoissa. Tarjolla on läjäpäin naamareita ja peruukkeja niille, jotka haluavat juhlia pukeutuneena Donald Trumpiksi tai Hillary Clintoniksi, tai muuten vain pitää hauskaa vaalien kustannuksella.

Virginialaiskauppias Lorenzo Caltagirone kertoo, että ehdottomasti suosituin naamari on Trump-naamari. Hän on joutunut tilaamaan niitä lisää jo kolmasti.

Sitä Caltagirone ei osaa sanoa, ostavatko ihmiset Trump-naamareita, koska pitävät tästä vai siksi, että haluavat pilailla tämän kustannuksella.

Floridassa myös koirat puetaan halloweeniksi

Halloween-juhlintaa Floridassa.

Key Westissä Floridassa järjestettiin keskiviikkona eläinten halloween-naamiaiset.

Näytille tuotiin koiria puettuna muun muassa Donald Trumpiksi, valkoiseksi tiikeriksi, merirosvoksi ja leijonaksi.

Kööpenhaminan Tivolissa zombieita ja kurpitsapäitä

Kurpitsapäitä Kööpenhaminan tivolissa.

Kööpenhaminan Tivolissa vietetään Halloweenia 11. kertaa kurpitsojen, heinäpaalien, kummitusten, zombieiden hämähäkkien ja muiden halloween-hahmojen keskellä.

Tänä vuonna tivolissa on ennätysmäärä kurpitsoja, peräti 20 000.

Vierailijat voivat myös pelata matkapuhelinpeliä, jossa heidän täytyy ottaa kiinni tivolissa kuljeskelevia zombieita. Zombiet tulevat esiin yhtäkkiä ja liikkuvat kohti pelaajia. Nämä voivat hyökätä heitä vastaan virtuaalikurpitsoin.

Kurpitsajuhlan juuret Euroopassa

Kurpitsajuhla on rantautunut Yhdysvalloista Eurooppaan 1990-luvulta alkaen, mutta itse asiassa juhlan juuret ovat Euroopassa jo kristinuskoa edeltävältä ajalta.

Halloweenin uskotaan juontavan kelttiläisestä samhain-juhlasta. (siirryt toiseen palveluun)Keltit viettivät 1. marraskuuta uutta vuotta sadonkorjuun kunniaksi ja pimeän talvikauden alkaessa. 

He uskoivat, että vuoden vaihtuessa kuolleiden ja elävien maailmat ovat kaikkein lähimpänä toisiaan.

Feralia ja pomona

Kun roomalaiset olivat vuoteen 43 mennessä valloittaneet suurimman osan kelttien alueista, samhain perinteeseen yhdistyi kaksi roomalaisjuhlaa, feralia ja pomona.

Lokakuun lopussa vietetyssä feralia-juhlassa roomalaiset muistivat kuolleita. Pomona oli sadonkorjuujuhla, jolloin kunnioitettiin hedelmäpuiden ja puutarhojen jumalaa Pomonaa.

Vuonna 837 (siirryt toiseen palveluun) paavi Gregorius IV muutti pyhäinpäivän marraskuun 1. päiväksi.

Nykymuotoisen halloweenin vietto alkoi Yhdysvalloissa 1800-luvulla erityisesti irlantilaissiirtolaisten keskuudessa.

Suomessa kekri

Suomessa vietettävä pyhäinpäivä on käytännössä kristillistä perinnettä, mutta meilläkin on vietetty syksyisin sadonkorjuun juhlaa, kekriä.

Kekrin aikaan talosta taloon kiersi nurin päin käännettyyn turkkiin ja muihin kapineisiin pukeutuneita "kekripukkeja". He uhkasivat hajottaa uunin, elleivät saaneet kestitystä. Ruoka tai viinaryyppy riitti lepyttämään kekripukit ja kyörittäret.

Suomessakin uskottiin, että vainajat ja pyhät liikkuivat elävien parissa kekriyönä. Heitä varten jätettiin esille ruokaa ja juomaa yön ajaksi.

Miksi halloweenina näkyy zombieita ja kurpitsoita?

Haamukulkue viime vuoden lokakuussa Walibin teemapuistossa Biddinghuizenissa Hollannissa. Kuva: Remko de Waal / EPA

Kööpenhaminalaispappi Asser Skude kertoo, että perinne pukeutua halloweenina esimerkiksi zombieiksi tai haamuiksi juontaa kelttien uskomuksesta, että kuolleet piti pelottaa takaisin hautoihinsa.

Myös kurpitsaperinne on lähtöisin Euroopasta. Skude kertoo, että täällä ihmiset koversivat sokerijuurikkaita ja laittoivat niihin kynttilät. Amerikkaan muuttaneet eurooppalaiset korvasivat juurikkaan helpommin koverrettavalla ja suuremmalla kurpitsalla.

Lyhtyjä tehtiin aikoinaan Euroopassa myös nauriista. (siirryt toiseen palveluun) Alun perin lyhdyillä haluttiin karkottaa ei-toivottuja vieraita.

Englanniksi lyhty on Jack O'Lantern. Irlantilaisen perimätiedon mukaan Jack teki paholaisen kanssa sopimuksen, jonka mukaan hän ei joutunut helvettiin. Jack tuomittiin jäämään ikuisiksi ajoiksi maan päälle, ja hänen kulkuaan valaisee kaiverrettu nauris, jonka sisällä on hehkuva hiili.

Karkki ja kepponen -perinteen taustalla on kelttiläinen tapa jättää vainajille ruokaa ja juomaa.