1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halloweenjuhliin ei marketrihkamaa tarvita – näin koristeltiin maalaistalo Hollolassa

Hollolalaisperhe järjestää ystävilleen suuret halloweenjuhlat. Suuren maalaistalon sali muuttuu kauhukartanoksi kierrätysmateriaalien avulla.

Anttilan perheessä Halloween on lempparijuhlia. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hollolan maaseudulla seisoo lähes kartanon kokoinen vanha maalaistalo. Syksyinen luonto antaa pihapiiristä idyllisen vaikutelman, mutta ulkonäkö pettää. Porstuassa sisääntulijaa tervehtii hehkuvasilmäinen viikatemies, ja peremmälle käydäkseen vieraan on astuttava ruumisarkkua muistuttavaan oviaukkoon.

Sisustus ei kuitenkaan ole arkipäiväinen, vaan emännän loihtimaa rekvisiittaa viikonlopun halloweenjuhliin.

Meille tulee yli 50 vierasta, aikuisia ja lapsia, sukulaisia ja ystäviä.

Anu Anttila

– Meille tulee yli 50 vierasta, aikuisia ja lapsia, sukulaisia ja ystäviä. Pukeudumme naamiaisasuihin ja tarjottavana on "ällöttäviä" herkkuja, talon emäntä Anu Anttila nauraa.

Taitavat kädet loihtivat näyttävät puitteet

Halloween on Anttilan suosikkijuhla. Syiksi kätevä emäntä luettelee muun muassa sen, että kauhuteema on helppo jalostaa moneen eri muotoon. Anttilan mukaan Halloween ei ole myöskään yhtä kaupallinen juhla kuin vaikkapa joulu.

– Vieraille ei tule esimerkiksi paineita lahjojen hankkimiseen, Anttila perustelee.

Halloweenista on kuitenkin helppo saada hyvinkin kaupallinen kuva. Marketit pursuavat koristetavaraa ja naaimiaisasuja, ja niiden määrä tuntuu lisääntyvän vuosi toisensa jälkeen. Anttila muistuttaa, että ilman krääsääkin saa aikaan näyttävän juhlan.

Katossa roikkuvat hämähäkinseitit on tilattu netistä, muu on askarreltu itse.

Anu Anttila

– Olen sen verran nuuka, etten halua tuhlata rahaa koristeisiin. Katossa roikkuvat hämähäkinseitit on tilattu netistä, muu on askarreltu itse. Käytännössä kaikki koristeet on tehty kierrätysmateriaaleista, ja askarteluun osallistuu koko perhe, Anttila sanoo.

Amerikkalainen juhla suomalaisin maustein

Halloween rantautui Suomeen toden teolla vuosituhannen vaihteessa. Pohjoisamerikkalaiset juuret omaava juhla on kasvattanut suosiotaan kovalla vauhdilla. Anu Anttila ei kuitenkaan tunnusta pitävänsä juhlaa mitenkään erityisen amerikkalaisena, varsinkaan omassa kodissaan.

Juhlaillan lopuksi hirviöt pääsevät saunaan.

Anu Anttila

– Puitteet ovat suomalaiset. Ja juhlaillan lopuksi hirviöt pääsevät saunaan, Anttila nauraa.