1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloiden tilauskirjat povaavat vilkasta pikkujoulusesonkia – "Kyllä niitä riiittää ihan jouluun saakka"

Pikkujoulusesongin varauskalenterit ovat Itä-Suomessa täyttyneet jopa viime vuosia vilkkaammin. Ravitsemusliikkeille marraskuun alusta joulun alusviikolle kestävä pikkujoulusesonki on hyvää aikaa.

pikkujoulut
Mies ja nainen syövät ravintolassa.
YLE

Alkavasta pikkujoulukaudesta on tulossa viime vuosia vilkkaampi. Esimerkiksi Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloihin ovat sekä yritykset että yksityishenkilöt tehneet pikkujouluvarauksia enemmän kuin viime vuonna. Samaa suuntaus näkyy myös Mikkelissä sijaitsevan Ravintola Bistro Vileen varauskirjassa.

– Tietyt ajankohdat, tietyt päivät, tietyt kellonajat on jo täynnä, mutta kyllä siellä vielä on rakojakin, kertoo myyntivastaava Noora Svahn Bistro Vileestä.

– Pyhäinpäivänä alkaa olla pikkujouluporukoita. Suurin sesonki on sinne joulukuun puoleen väliin saakka, mutta kyllä niitä riiittää ihan jouluun saakka.

Perinteiseen pikkujoulukaavaan ovat tulleet mukaan ravintolailtojen lisäksi myös erilaiset muut aktiviteetit. Nykyäänkin pikkujoulut näkyvät myös teatteissa, jääkiekko-otteluissa ja esimerkiksi keilaradoilla.

– Kyllähän noita varauksia on tullut enemmän kuin kesäaikaan. Huomattavasti paremmalta näyttää, kertoo Mikkelin keilahallin hallipäällikkö Jari Kuusenhako.

1900-luvun alussa ylioppilaskuntien puurojuhlasta alkunsa saanut suomalainen pikkujouluperinne on hieman muuttanut muotoaan vuosien saatossa, mutta kovin nopeita pikkujoulutrendien muutokset eivät ole. Esimerkiksi perinteiset jouluruuat pitävät myös pikkujoulupöydässä pintansa, vaikka laatikoita ja lipeäkalaa ei ainakaan jokaiselle seurueelle tarjoilla.

Niin nopeita pikkujoulutrendien muutokset eivät ole, että pikkujoulukauden tienesti olisi ravintoloilta sulanut muutamassa vuosikymmenessä alta pois.

– Illat on täysiä, niin silloinhan se on tottakai ravintolalle hyvä, toteaa Noora Svahn Bistro Vileestä.

Lue seuraavaksi