1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeat klovnit toivovat: Kirjoittakaa pelottelijoista termillä "valeklovni"

Viikonloppuna koettava halloween herättää huolta pelleasuisten pelottelijoiden joukkoliikehdinnästä. Sairaalaklovnit vetoavat mediaan, ettei säikyttelijöistä puhuttaisi klovneina.

Kotimaan uutiset
Sairaalaklovni.
Henrietta Hassinen / Yle

Pellehälytyksiä on tullut poliisille parin viikon sisään vähintään jo kymmeniä eri puolilla Suomea. Yhdysvalloista Suomeen rantautuneessa ilmiössä naamioituneet ihmiset ovat kaduilla lähestyneet ihmisiä pelottelutarkoituksessa.

Joissakin tapauksissa säikyttelijöillä on ollut mukanaan kättä pidempää ja monissa tapauksissa kohtaamiset ovat järkyttäneet lapsia. Klovniasu on jopa kielletty alakoulun Halloween-juhlassa.

Nyt ihka oikeat klovnit toivovat, että lehdistö uutisoisi halloweenina liikkuvista pelottelijoista termillä valeklovni tai valepelle.

– Jos joku pukeutuisi poliisiksi ja lähtisi pelottelemaan lapsia, ei silloin sanottaisi että "poliisi jahtasi pesäpallomailan kanssa lapsia", kuvaa Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola.

Koulutetut klovnit ovat Suomen maassa harvassa; heitä on esimerkiksi Sairaalaklovnit ry:n riveissä 45. Klovniksi saisi Viertolan mielestä nimittää vain niitä, jotka ovat ammattilaisia. Sairaalaklovnejakin tutumpia aitoja kollegoita tapaa esimerkiksi sirkuksessa.

Mistä oikean klovnin sitten tunnistaa? Ainakin sairaalaklovnit lähestyvät lasta vasta kun ovat saaneet pieneltä potilaalta luvan, sillä pellejä pelkääviä lapsia on ollut jo ennen tämänsyksyistä kauhuklovnien rantautumista.

– Klovni on aina hyväntahtoinen ja haluaa tuottaa iloa, Viertola kiteyttää.

Lue seuraavaksi