Siikaa ei saatu lipottua taidolla ja tahdollakaan viime vuoden malliin – video

Siian lippoaminen on päättynyt perjantaina. Vaikka naarassiikoja saatiin viime vuotta vähemmän, poikastuotanto pystytään turvaamaan.

Luonto ja ympäristö
Vaellussiiaan lippoamista Oulujoen lokakuussa 2016.
Oulujoen alajuoksun lippoamiskausi päättyi perjantaina. Pariviikkoisen jakson aikana kalastettiin siikoja perinteisellä lippokalastuksella. Emokalat otettiin talteen poikastuotantoa varten, mutta kalastajille jäivät koiraat ja muut rauhoittamattomat kalat. Kalastuspaikka oli Oulussa Kuusisaaren rannassa.

Oulujokisuiston siian lippoamiskausi päättyi perjantaina. Joka päivä kahden viikon ajan lippoamassa ollut kalastaja Sami Lunkin kertoo, että kalaa tuli heikommin kuin viime vuonna.

– Monta häiriötekijää on ollut, veden korkeudet ja juoksutukset ja muut. Kyllä sitä sen verran on saanut, että itselle saa kalaa, mutta suku jää ilman, Lunkin sanoo.

Biologi Marleena Isomaa vahvistaa Lunkinin kokemukset.

– Ensi vuoden siikasaaliit on kuitenkin turvattu. Siikoja on saatu kerättyä 1200-1500, ja hyvästä kalasta saa 3-4 dl mätiä. Mätiä on saatu ihan hyvä määrä talteen.

Lipotut naarassiiat ja osa koiraista kerätään talteen ja viedään mätihautomoon. Siellä naarassiikoja on lypsetty jo toista viikkoa. Lypsetyt kalat vapautetaan takaisin Merikosken alapuolelle.

Oulun kaupunki hoitaa mädinhankinnalla ja poikaskasvatuksella vaellussiian velvoiteistutuksensa.