Morsian suunnitteli aviomiehensä vihkisormuksen ja kisaa nyt vuoden sormuksen tittelistä

Kilpailusormuksen syntyminen vaati paljon ajatustyötä ja monta aihiota, sanoo nuori kultaseppä. Idea muhi monta vuotta, mutta se kannatti. Omalle aviomiehelle suunniteltu sormus kisaa nyt kauneimman sormuksen tittelistä.

Kotimaa
Lähikuva sormuksesta jossa on timantti
Rautapuu-sormusta koristaa pieni pinkkitimantti.Studio Töyrylä

Kultaseppä ja muotoilija Annika Takanen kertoo, että sormuksen idea pyöri pitkään hänen päässään. Ensimmäiset aihiot syntyivät jo silloin, kun Takanen oli koulussa. Lopulta Takasen käsissä syntyi miehinen valkokultainen pinkeillä ja mustilla timanteilla koristeltu sormus, jonka pinta muistuttaa männyn kaarnaa.

– Kuningasidean löytäminen vaatii aina aikaa ja ajatustyötä. Kun sitten suunnittelin omiin kesähäihini sormukset itselleni ja puolisolle, niin siinä se idea viimein kiteytyi.

En osannut yhtään odottaa, että juuri se valittiin.

Annika Takanen

Takanen lähetti tämän vuoden kisaan yhteensä kolme eri sormusta. Yksi niistä oli oma hääsormus, yksi äidille tehty kukkasormus ja kolmas aviomiehelle suunniteltu vihkisormus eli Rautapuu. Rautapuun rosoinen pinta on saanut vaikutteita männyn kaarnapinnasta.

Se kelpasi kilpailuraadille, ja hämeenlinnalaisen kultaseppä ja muotoilija Annika Takasen suunnittelema Rautapuu on mukana Kaunein sormus 2016 (siirryt toiseen palveluun) –kilpailussa.

– En osannut yhtään odottaa, että juuri se valittiin. Olisi itse valinnut noista jonkun toisen, Takanen tunnustaa.

– Mutta ehkä on hyvä, että siellä on miehillekin sormuksia ja saadaan myös heitä äänestäjiksi.

Kaunein Sormus 2016 –kilpailussa useat sormukset ovat uniikkeja fantasiasormuksia, jossa kultasepät näyttävät parasta taitoaan. Niitä ei välttämättä ole edes tarkoitettu sarjatuotantoon. Kisassa ei myöskään ole mitään arvorajaa.

Kauneinta sormusta voi äänestää verkossa vielä maanantaihin, 31. lokakuuta saakka.

Tässä vaiheessa äänestystä kärkiviisikko on jo erottunut selvästi, Takasen sormus niiden joukossa. Ääniä on annettu jo 12 000 kappaletta.

Tilaukset ovat paras kiitos suunnittelijalle

Annika Takasen ideoima Rautapuu (siirryt toiseen palveluun)-sormus on jo päätynyt Hämeenlinnassa toimivan Kultasepät Narsakka Oy:n tuotantoon ja sitä kautta myös jälleenmyyjien valikoimiin eri puolille Suomea.

Nuori nainen pitelee sormusta kämmenellään
Annika Takanen kehitteli sormusideaa pitkään. Luonnosta löytyi esikuvaksi mäntypuun pinta.Miki Wallenius / Yle

Rautapuusta on tehty versiot miehille ja naisille. Osassa niihin on istutettu värillisiä timantteja. Naisten sormukset ovat kapeampia ja enemmän säihkyviä.

– Materiaalina on 14 karaatin kelta- ja valkokulta, Takanen kertoo ja pyörittelee sormusta kädessään.

Sormusta on mennyt kaupaksi jo noin 30 kappaletta ja lisää tilauksia on jälleenmyyjiltä edelleen tulossa.

Takanen valmistui Kuopion muotoiluakatemiasta muotoilijaksi ja hankki perään Lahdessa kultasepän artesaanitutkinnon. Samalla hän suoritti kultasepän ammattitutkinnon. Sen jälkeen löytyi työpaikka ja aviomies Hämeenlinnasta.

Voitto antaisi vauhtia uralle

Narsakassa tehdään sormuksia ja koruja kymmenen kultasepän voimin. Annika Takanen on yksi heistä.

Sormusaihiot tulevat valimosta, jonka jälkeen niitä viilataan, sahataan, siistitään, upotetaan kiviä ja lopuksi ne puhdistetaan ja kiillotetaan. Näin sormus herää henkiin ja saa sen lopullisen muotonsa.

Esittelen innoissani pomolle juttuja ja välillä niistä poikii jotakin.

Annika Takanen

Annika Takasen vastuulla on myös suunnitella ja kehitellä yhtiön tuotantoon uusia sormuksia ja koruja.

– Teen paljon omia juttuja, koska löydän mielenkiintoisia muotoja. Usein minulla on myös olemassa asiakas, jolle suunnittelen ja toteutan korun.

– Esittelen innoissani pomolle juttuja ja välillä niistä poikii jotakin, Takanen naurahtaa.

Omalle kisasormukselleen Takanen toivoo parasta.

– Totta kai toivon voittoa. Se oli mahtava juttu omalle uralle, toteaa 27-vuotias kultaseppä.

Sormuskisan järjestävät Häät.fi -sivusto ja Helsingin Messukeskus. Finalistit valitsee esiraati.

Viime vuonna kauneimmaksi sormukseksi valittiin lahtelaisen korumuotoilija ja kultaseppä Lauri Enon sormus Pitsi. Se sai noin 10 000 äänen potista kolmasosan.