Lentävä robotti hoitaa korkealla tehtävät työt – suomalaisyhtiö kehittää useita sovelluksia teollisuuteen ja rakentamiseen

Stora Enson Imatran tehtaille on jo tulossa lentävä paloturvarobotti, joka pystyy myös sammuttamaan palon.

talous
Paloturvallisuusrobotti
Lentävä robotti lähdössä tarkastamaan hakelinjaa. Kare Lehtonen/Yle

Kahdeksan nopeasti pyörivää roottorin siipeä piiskaavat vimmatusti ilmaa ja päästävät ääntä kuin iso herhiläisparvi. Ääni tulee kopterirobotista, joka on nousemassa ilmaan Stora Enson Imatran tehtaiden hakekuljetuslinjan alapuolella.

Robotin on tarkoitus seurata kymmenien metrien korkeudessa kulkevan pitkän linjaston paloturvallisuutta. Lentävä robottiherhiläinen on kätevä apuri, koska linjastoa on muuten hankala seurata ja sinne on myös vaikea päästä, jos paloa epäillään.

Tarkoituksena on, että kopterirobotti tekee linjastolla automaattisia valvontakierroksia. Robotti huomaa, jos jokin paikka on kuumentunut liikaa.

– Se seuraa lämpökameralla linjastoa ja kun se paikantaa kohteen se antaa tilannekuvaa pelastuslaitoksen yksiköille, Stora Enson Imatran tehtaiden palopäällikkö Mikko Parikka kertoo.

Sammuttaa itse

Lentävä robotti voi myös itse tehdä alkusummutuksen.

– Henkilökunta voi antaa sille nappia painamalla käskyn sammuttaa palon, lentäviä robotteja kehittävän imatralaisen Rumble Tools -yhtiön liiketoimintajohtaja Antti Korhonen kertoo.

Laitteessa on 480 grammaa painavat kaliumsavusammuttimet, jotka vastaavat sammuttusteholtaan viiden kilon jauhesammutinta.

Laajat mahdollisuudet

Lentävillä roboteilla voi olla paloturvallisuuden lisäksi myös paljon muita käyttötarkoituksia teollisuudessa ja rakentamisessa.

– Mellä on kehitteillä esimerkiksi maalaus- ja rappausrobotti rakennusteollisuuteen ja myös korjausrobotti. Se voi käydä esimerkiksi rasvaamassa korkealla sijatsevan savunpoistoluukun saranat, Antti Korhonen kertoo.

Yhtiö on jo myynyt ensimmäiset robottinsa ja kehitysyhteistyötä on useiden yhtiöiden kanssa.

– Meillä on alkamassa useita pilotteja. Niissä ratkaistavia ongelmia pystytään hyödyntämään monissa muissa paikoissa, Korhonen vakuuttaa.

Hän näkee laajat markkinat lentäville roboteille.

– Nyt puhutaan globaaleista ratkaisuista. Meidän luomat ratkaisut toimivat käytännössä joka maassa. Eniten tästä on kuitenkin hyötyä korkeiden työvoimakustannusten maissa.

Rakennusten 3D-tulostus taustalla

Lentävien robottien kehittämisen taustalla on imatralainen rakennusten 3D-tulostamisen pioneeri Arto Koivuharju. Koivuharjun toinen yritys Fimatec kehittää rakennusten tulostusteknologiaa.

Lentäviä robotteja on tarkoitus käyttää apuna myös rakennusten 3D-tulostamisessa.