Analyysi: Lindtmanin listat räväyttivät SDP:n puheenjohtajataistelun näkyville

Lindtman tuli omien edustajien yllättämäksi ja sai ensimmäisen kunnon kolhun kylkeensä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Analyysit (Yle Uutiset)
Antti Lindtman
Antti LindtmanJarno Kuusinen / AOP

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin junailemat puhujalistat eivät tupsahtaneet ryhmän riideltäväksi ja julkisuuteen sattumalta. Siihen viittaa useampi asia.

Asian nosti esille kapinaryhmä, joka haluaa pysyä nimettömänä, mutta johon kuuluu muun muassa entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tukijoita. Heitä sanotaan olevan ryhmässä kourallinen. Yksi heistä, kansanedustaja Susanna Huovinen kertoo Facebook-sivuillaan olevansa pettynyt ja järkyttynyt tilanteesta.

Listat eivät tulleet eilisessä kokouksessa kaikille yllätyksenä vaan tieto tai huhu niistä kulkeutui hyvin monien demariedustajien korviin jo viime talven ja kevään aikana.

Riikka Uosukainen

Asiasta vihjailtiin toimittajille jo ennen ryhmäkokousta ja heti sen jälkeen, eikä puheluissa jäänyt epäselväksi, että sille halutaan julkisuutta. Listoista kapinoivat kertoivat, että halusivat operaatiollaan lopettaa Lindtmanin aloittaman listakäytännön, jonka avulla heidän mielestään suositaan ja syrjitään edustajia. Kapinaryhmä väittää, että Lindtmanin takana ovat Eero Heinäluoman kasvot ja vallankäyttö. Heinäluoma kiistää jyrkästi osallisuutensa.

*Listat eivät tulleet *eilisessä kokouksessa kaikille yllätyksenä vaan tieto tai huhu niistä kulkeutui hyvin monien demariedustajien korviin jo viime talven ja kevään aikana. Listalle on myös pyritty mukaan joko ottamalla asia puheeksi puhemiehen tai ryhmänjohtajan kanssa, kertovat edustajat. Osa asiasta tienneistä ei ole nähnyt siinä mitään väärää vaan he ovat pitäneet menettelyä puhemiehistön ohjeiden mukaisena, kun puhemiehetkään eivät ole asiaan puuttuneet.

Antti Lindtman on, kuten hän sanoo, vilpittömin aikein lähettänyt vuoden ajan puhujalistan torstaisin ennen kyselytuntia tekstiviestinä ryhmäkansliaan, jossa siitä on otettu paperikopio. Sen on vienyt puhemiesneuvoston kokoukseen demarien edustaja, usein Tuula Haatainen.

Demaripuhujien listaaminen on ollut arkista puuhailua ja oppositioryhmän viikoittaista rutiinia, josta ovat tienneet useiden demariedustajien lisäksi puhemiehet. Sen takia tuntuu merkilliseltä, että puheenjohtaja Antti Rinne ei ole kuullut tai tiennyt torstaipäivien käytännöstä. Kertooko tämä Anttien suhteesta?

Yritettiinkö listakohulla pudottaa Lindtman puheenjohtajakisasta?

Riikka Uosukainen

Miksi listakäytäntö nostettiin esille juuri nyt kun asia on ollut demariryhmässä laajalti tiedossa vuoden verran?

SDP valitsee puheenjohtajan ensi helmikuussa Lahden puoluekokouksessa. Rinne on luvannut ilmoittaa jatkoaikeistaan kolmen viikon kuluttua SDP:n puoluevaltuustossa. Antti Lindtmania on pidetty puheenjohtaja Antti Rinteen vahvimpana haastajana ja on jopa veikkailtu, että Lindtman saattaisi kertoa ehdokkuudestaan ennen Rinteen ilmoitusta. Yritettiinkö listakohulla pudottaa Lindtman puheenjohtajakisasta?

Lindtman tuli omien edustajien yllättämäksi ja sai ensimmäisen kunnon kolhun kylkeensä, mutta näytti jo tänään toipuneen rökityksestä.

Demariryhmästä arvellaan, että puoluekokousvalinnoista johtuen tunnelma on ollut erityisen jännittynyt parin viime viikon aikana. Rinne vaikuttaa valmistautuvan taistelemaan paikastaan mikä joidenkin mielestä näkyi eilisessä Ylen vaalitentissä.

Mielenkiintoisin muutos näyttää olevan se, että Urpilaisen tukijat eivät näytä pitävän pahimpana vastuksena Antti Rinnettä vaan Antti Lindtmania ja hänen taustavaikuttajaansa Eero Heinäluomaa. Pienemmän pahan politiikka koituisi Antti Rinteen voitoksi ja auttaisi hänet epävarmasta asemastaan jatkoajalle.