Tukesin valvontaan ilmatukea – kauko-ohjattavat kopterit auttavat kuvaamaan valtauksia ja kaivosalueita

Kevyellä kauko-ohjattavalla kopterilla pystytään kuvaamaan hankalasti saavutettavia valtausalueita ja laajojakin kaivosalueita helposti ja nopeasti. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on ottanut käyttöön kopterin valvonnan työkaluna.

TUKESin kuvauskopterin ensilento Mawsonin Palokkaanlammen valtauksella Ylitoniolla. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Tukes kokeili tällä viikolla ensi kertaa kevyen kamerakopterin eli dronen käyttöä Rovaniemen ja Ylitornion rajalla Rompaksen ja Palokkaan alueella, Mawson Resources –kaivosyhtiön valtauksilla.

Saadut kokemukset ovat niin hyvät, että kopterista tulee uusi työväline valvonnan avuksi.

– Tämä on iso suo, kestää suurin piirtein 10 minuuttia, kun kone lentää sen läpi. Tuossa kymmenen minuutin lennon aikana nähdään varmasti enemmän kuin jos käveltäisiin täällä päivä, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Ilkka Keskitalo samalla kun ohjaa ilmassa noin 90 metrin korkeudella lentävää neliroottorista kopteria.

– Näistä kuvista me saadaan toimistolla aikaan 3D-mallinnus, jota pystytään zoomaamaan ja tarkastelemaan hyvinkin läheltä eri kulmista.

Ilmasta hahmottaa hyvin valtausalueen kokonaisuuden vaikeakulkuisella Natura-alueella. Yksityiskohdat erottuvat hyvin, esimerkiksi kuvan vasemmassa laidassa keskellä pitkospuut, oikealla alalaidassa Tukesin ja Mawsonin edustajat huomioliivit päällä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Mawsonin Ylitornion Palokkaanlammen valtaus on vaikeakulkuista vetistä jänkää. Lisäksi se on Natura-alueella eli siellä ei sulan maan aikaan voi tehdä kuin kevyitä tutkimustoimia. Järeämmillä koneilla tehtävät syväkairaukset on toteutettava talvella, kun lumi suojaa herkkää kasvustoa.

Jängän yllä suriseva kopteri kuvaa valtausalueen lähtötilaa tulevien vuosien vertailuaineistoksi.

– Tässä on kyseessä tällainen ennakkovalvonta. Ensi talvena tähän on alkamassa tutkimukset ja me  käydään nyt kuvaamassa, että voimme verrata, minkä näköistä alue on ensi kesänä tässä samalla paikalla, ylitarkastaja Ilkka Keskitalo sanoo.

Myös valvottava pitää kopterista

Kopterin ensilentoa Palokkaanlammen valtauksen yllä on seuraamassa myös kaivosyhtiön edustajia. Mawson resourcesin ympäristöpäällikkö seuraa kopterin näyttämää kuvaa Keskitalon ohjaimessa olevalta näytöltä.

– Kuva näyttää yllättävä hyvältä ja tarkalta. Ja on tosi mielenkiintoista nähdä ilmasta nuo mitä on tähän asti katseltu maasta käsin. Pitkospuita katsottiin äsken ja meidän polkuja, ja nyt etsitään kairapaikkoja, että saadaan niistäkin kuvaa, Mawsonin ympäristöpäällikkö Noora Raasakka sanoo.

Ensikokemus kuvauskopterista on erinomainen sekä valvojalla että valvottavalla. Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo ohjaa kopteria ja Mawson Resourcesin ympäristöpäälikkö Noora Raasakka seuraa silmä tarkkana missä se menee. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Heti kättelyssä löytyy monia tapoja, joilla myös kaivosyhtiö pystyisi hyödyntämään kevyttä kuvauskopteria.

– Keksin heti monta asiaa, missä voisimme tuota hyödyntää. Esimerkiksi seurannoissa, inventoinnissa, suunnittelussa. Sillä voisi katsoa myös luontotyyppejä ja lajistoa ja hirveästi eri asioita, ympäristöpäällikkö Noora Raasakka sanoo.

– Ja sillä saisi laajat kokonaisuudet hahmotettua nopeasti.

Kokemus kopterista vaikuttaa enemmän kuin hyvältä. Mawsonilla ei kamerakopteria ole – vielä.

– Ei ole. Mutta aiotaan hankkia. Tämän päivän jälkeen ihan varmasti, sanoo Raasakka.