Uberille takaisku Britanniassa: Kuskeille maksettava lomat ja minimipalkka

Brittiläinen tuomioistuin katsoo, ettei Uber voi kohdella kuljettajiaan kuin itsenäisiä yrittäjiä.

Uber
Katu täynnä taksiautoja.
Taksinkuljettajat ovat osoittaneet mieltä Uberia vastaan eri maissa. Helmikuussa mieltään osoittaneet taksikuskit tukkivat katuja Lontoossa.Andy Rain / EPA

Taksikyytien välityspalvelu Uber on kärsinyt brittituomioistuimessa tappion oikeuksiaan peränneille kahdelle kuljettajalle.

Keski-Lontoon työtuomioistuin asettui samalle kannalle kuin kuljettajat, jotka vaativat kalifornialaisyhtiötä maksamaan heille loma- ja sairausajan palkkaa sekä brittiläisen minimipalkan. Kuljettajat perustelivat vaadettaan sillä, että he ovat käytännössä Uberin työntekijöitä eivätkä itsenäisiä yrittäjiä.

Työntekijöitä tuki ammattiliitto GMB. Sen mukaan oikeuden päätös saattaa vaikuttaa noin 30 000 kuljettajan asemaan Englannissa ja Walesissa.

Uberin Euroopan-päämaja on Hollannissa, ja yhtiön mielestä työntekijöiden olisi pitänyt perätä oikeuksiaan hollantilaisessa tuomioistuimessa.

Kanne myös USA:ssa – Uber maksoi

Uberia on syytetty työntekijöiden oikeuksien polkemisesta myös muissa maissa.

Huhtikuussa Kalifornian ja Massachusettsin Uber-kuljettajat haastoivat yhtiön oikeuteen, koska eivät hyväksyneet sitä, että heitä kohdellaan kuin itsenäisiä yrittäjiä.

Uber kuitenkin sopi jutun ennen oikeudenkäynnin alkua maksamalla kuljettajille 91 miljoonaa euroa.

Asiakkaat maksavat taksikyydin suoraan Uberille, joka puolestaan maksaa kuljettajillee.

Lähteet: AFP, Reuters