Stuk: Ilmassa ollut radioaktiivista jodia – alkuperästä ei tietoa

Säteilyturvakeskus on tehnyt havainnot pienistä määristä Rovaniemen, Helsingin ja Loviisan valvonta-asemilla viikon sisällä.

Kuva: Yle

Ilmassa on havaittu pieniä määriä radioaktiivista jodia. Säteilyturvakeskuksen mukaan mitatuilla jodimäärillä ei ole mitään vaikutusta ihmisten terveyteen, mutta arvot joka tapauksessa poikkeavat normaalista.

Jodin alkuperästä ei ole tietoa. Näytteet ovat Rovaniemeltä, Helsingistä ja Loviisasta 19.–25. lokakuuta väliseltä ajalta.

Myös Viron viranomaiset kertovat pienistä jodimääristä ilmanäytteissä Tallinnan ja Narvan seuduilla. Stuk ja naapurimaiden säteilyvalvonta tutkivat, mistä jodi on peräisin.

– Sitä emme tiedä. Emmekä sitä, saammeko edes koskaan selville, sanoo Stukin johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Norjassa vuoti reaktori, mutta jodi tuskin sieltä

Alkuviikosta Norjan Haldenissa sattui pieni radioaktiivinen vuoto tutkimusreaktorissa. Stukin mukaan on epätodennäköistä, että Suomessa ja Virossa havaittu jodi olisi peräisin Haldenista. Näytteiden keräysjakson aikana ilmavirtaukset eivät tulleet Norjan suunnasta vaan kaakosta.

– Jos vuoto olisi jostain reaktorista, silloin näkyisi muitakin radioaktiivisia aineita kuin jodi-131:tä, kertoo Ikäheimonen.

Näin ei nyt ole. Ikäheimonen muistaa, että eräässä aiemmassa tapauksessa useilla valvonta-asemilla havaittu jodi selittyi Unkarin lääketeollisuudessa sattuneella vuodolla.

Stuk tehostaa tarkkailua ja tekee lisää mittauksia viikonlopun yli. Keskus valvoo radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla.