Traumaterapiaa elokuvien jälkeen – alkuperäiskansat kokoontuivat Torontoon festivaaleille

Inarissa vuosittain järjestettävän Skábmagovat -elokuvafestivaalin tuottaja Sunna Nousuniemi osallistui jo toista kertaa ImagineNATIVE -festivaaliin Torontossa, Kanadassa. Hän ylisti tapahtumaa esimerkiksi sen tarjoaman traumaterapian ansiosta.

kulttuuri
Skábmagovat -festiválaid buvttadeaddji Sunna Nousuniemi imagineNATIVE -festiválain Torontos, Kanadas.
Skábmagovat -elokuvafestivaalin tuottaja Sunna Nousuniemi imagineNATIVE Film + Media Arts Festival Facebook-siiddut

Inarissa vuosittain järjestettävän alkuperäiskansaelokuviin erikoistuneen Skábmagovat -elokuvafestivaalin tuottaja Sunna Nousuniemi vieraili Torontossa, Kanadassa tutustumassa ImagineNATIVE -festivaaliin.

Kyseessä on maailman suurin alkuperäiskansojen elokuvafestivaali.

Hän osallistui festivaaliin toista kertaa, ja iloitsi tapahtuman sisällöstä ja tunnelmasta.

“Alkuperäiskansat kokoontuvat yhteen”

Nousuniemi nautti festivaalin tarjoamasta hyvästä yhteydestä alkuperäiskansojen kesken.

– Siellä tunsi sellaisen yhteyden, hän toteaa.

Kun on saamelaisena sellaisessa tilaisuudessa, jossa on paljon alkuperäiskansojen edustajia, ei tarvitse kenellekään selittää, kuka on. Nousuniemi saikin rauhassa kulkea saamenpuku päällään herättämättä suurempaa huomiota.

– Minun ei tarvinnut selittää, että kuka olen. Vaikuttaa siltä, että minun on mentävä Kanadaan tai Uuteen-Seelantiin, että minun ei tarvitse selittää, kuka olen ja mistä tulen, Nousuniemi naurahtaa.

ImagineNATIVE on maailman suurin alkuperäiskansojen elokuvafestivaali.

– Sinne olivat kaikki alkuperäiskansat kokoontuneet yhteen, ja me siellä kerroimme tarinoitamme ja kokemuksiamme elokuvan kautta.

"Elokuvat voivat nostaa esiin traumoja"

Kun kyse on alkuperäiskansojen elokuvafestivaalista käsitellään tietysti myös vaikeita asioita elokuvissa.

– ImagineNATIVEssa on todella tärkeitä asioita, joita tulee esiin, Sunna Nousuniemi kertoo.

Elokuvien myötä esiin nousseista tunteista oli kuitenkin mahdollisuus päästä keskustelemaan.

– Joka esityksen alussa festivaalin johtaja kertoi katsojille, että elokuvat voivat nostaa traumoja esiin, joten festivaalissa oli myös saatavilla terapiaa.

– Voi mennä juttelemaan traumoista, tai raskaista elokuvan aikana mieleen tulleista muistoista. Mielestäni oli hienoa, että tarjotaan apua ja mahdollisuus puhua alkuperäiskansojen kokemuksiin liittyvistä traumoista ja oudoista ja hankalista muistoista.

Samankaltaista tarjontaa saattaa olla luvassa myöskin Inarissa, Skábmagovat -elokuvafestivaaleilla, jotka järjestetään tammikuussa.

– Olemme ajatelleet, että järjestäisimme paneelin, missä voi tuoda esiin asioita, jotka ovat saamelaisyhteisössä ajankohtaisia.

Ylpeä ja onnellinen

Sunna Nousuniemi oli edustamassa Skábmagovat -festivaalia, mutta myös omaa lyhytelokuvaansa. Hän oli tehnyt sen Maoriland -festivaaleilla Uudessa-Seelannissa.

Kyseinen lyhytelokuva on viiden minuutin pituinen. Se näytettiin ensimmäistä kertaa ImagineNATIVEssa ja sen pääsee näkemään myös Skábmagovat -festivaalissa.

ImagineNATIVEn viimeisenä iltana järjestettiin myös elokuvagaala. Saamelaiset elokuvat pärjäsivätkin siinä hyvin. Gaalassa palkittiin ruotsinsaamelaisen muusikon Sofia Jannokin musiikkivideo sekä taiteilija Marja Helanderin kokeellinen lyhytelokuva. Sunna Nousuniemi osallistui gaalailtaan.

– Olin niin ylpeä ja onnellinen, että aloin vain itkeä!

– On mahtavaa, että saamme huomiota myöskin kansainvälisellä tasolla.