Aleppon vastahyökkäys näyttää laantuvan – Putin kielsi ilmaiskut

Kapinallisten hyökkäys alkoi raivokkaana, mutta läpimurtoa ei ole syntynyt. Venäjä pidättäytyy ilmavoimiensa käytöstä Aleppossa.

Ulkomaat
Katunäkymä Ferdousin alueelta Alepposta 12. lokakuuta 2016.
Katunäkymä Ferdousin alueelta Alepposta 12. lokakuuta 2016. AOP

Syyrian kapinallisten yritys murtaa armeijan saarto Aleppon kaupungista näyttää laantuvan.

Kaupungissa olevat toimittajat kertovat, että aamulla Aleppon länsireunalta kuului rajua taistelun ääntä, mutta illemmalla tulitus on vähentynyt.

Useiden kapinallisryhmien muodostama joukko yritti tunkeutua armeijan asemien läpi lännestä ja päästä sisään Aleppon saarrettuun itäosaan. Hyökkäyksessä kerrotaan olleen myös islamististen ryhmien taistelijoita.

Hyökkääjät kertovat vallanneensa tiettyjä osia kaupungista. Syyrian television mukaan hyökkäys on tyrehtynyt.

Kapinallisten kerrotaan hyökänneen Syyrian armeijaa ja Venäjän jopukkoja vastaan muuallakin, mm. Hmeymimin lentotukikohdassa.

Kyseessä on toinen yritys murtaa armeijan saarto. Ensimmäinen tehtiin elokuussa. Tuolloin Alepposta saatiin väylä ulos, mutta sitä ei voitu käyttää, koska armeija tulitti sitä tykistöllä samaan aikaan, kun Syyrian ja Venäjän ilmavoimat pommittivat sitä. Armeija otti alueen haltuunsa syyskuussa.

YK:n erityisedustajan Staffan de Misturan mukaan Aleppon saarretussa osassa on noin 275 000 siviiliä erittäin vaikeissa oloissa. Heidän seassaan on noin 8 000 kapinallistaistelijaa, joista vajaa tuhat kuuluu al-Qaidaan kytköksissä olevaan Fatah al Sham -järjestöön.

Putin: Venäjä ei käytä ilmavoimia

Venäjän puolustusministeriö esitti tänään perjantaina pyynnön asevoimien komentajalle, presidentti Vladimir Putinille, jotta tämä sallisi ilmaiskujen käynnistämisen uudelleen Aleppossa.

Venäjän ilmavoimat eivät ole tehneet hyökkäyksiä Aleppossa noin kymmeneen päivään. Tuolloin kaupungissa tuli voimaan tulitauko, joka kuitenkin pian päättyi yhteenottoihin.

Putin ei kuitenkaan antanut lupaa hyökkäyksille. Hänen mukaansa humanitaarista taukoa ilmaiskuissa on syytä jatkaa.

Venäjä ilmoitti kuitenkin varaavansa oikeuden kaikkeen tarvittavaan voimankäyttöön Aleppossa jatkossa.

Venäjä on lähettänyt Syyriaan lentotukialuksen johtaman laivasto-osaston. Tänään venäjä lähettävänsä Sevastopolin tukikohdasta Syyriaan myös hävittäjäalus Smetlivyn.

Lähteet: AFP, AP, Tass, Reuters