Analyysi: Clintonin sähköpostien uusi tutkinta tekee loppukampanjasta raastavan

Vaikka tutkinnan tulos olisi jälleen Clintonin kannalta puhdas, murskaava vaikutus hänen kampanjaansa on jo tapahtunut, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton kampanjoi Pohjois-Carolinan Winston-Salemissa.
Presidenttiehdokas Hillary Clinton kampanjoi Pohjois-Carolinan Winston-Salemissa torstaina.Brian Bilanco / EPA

Yhdysvaltain presidentinvaalitaisto on jälleen ajautunut tilanteeseen, jossa kenelläkään ei ole tietoa, mitä seuraavien 11 päivän aikana tapahtuu ja kumpi ehdokkaista äänestetään seuraavaksi presidentiksi.

Liittovaltion poliisin FBI:n uutispommi uuden tutkintahaaran aloittamisesta Hillary Clintonin ulkoministerikauden sähköposteista ei olisi voinut ajoittua herkempään aikaan.

Uudet postit tulivat esille Clintonin avustajan Huma Abedinin ex-miehen Anthony Weinerin tutkinnassa. Weinerin epäillään lähettäneen sopimattomia viestejä alaikäiselle tytölle.

Mediatietojen mukaan oletus on, että ulkoministeriön mahdollisia salaisia viestejä on kulkeutunut Clintonin yksityisestä sähköpostiserveristä avustajan kautta myös tämän silloiselle aviomiehelle.

*Kannatuskyselyt ovat *jo viikkoja tuudittaneet demokraatteja voittoon sekä Valkoisessa talossa että jopa senaatissa, vaikka tätä ei ole julkisesti haluttu paljon hehkuttaa.

Republikaanien Donald Trumpin kannatus on laskenut samaan aikaan naisjuttujen takia. Puolue on hajalla ja yhteinen taistelutahto hukassa.

Perjantai-ilta muutti kaiken, ainakin hetkeksi. Yksitoista päivää ennen vaaleja ovat riittävän pituinen hetki tekemään vaalikamppailun lopusta raastavan.

Hillary Clinton ja kampanjapäällikkö John Podesta vaativat FBI:ta pikaisesti kertomaan, mistä oikein on kyse ja julkistamaan olemassa olevat tiedot.

*Tutkinnnan aloittaminen *ja julkistaminen voi johtua siitä, että FBI:n johtaja James Comey haluaa varmistaa oman asemansa. Hän saattoi olla melko varma siitä, että tieto Weiner-kytkennästä olisi ennemmin tai myöhemmin vuotanut julkisuuteen.

Liittovaltion poliisi sanoo käyttävänsä riittävästi aikaa tutkintaan. Olisi suoranainen ihme, jos Clintonin, avustajan ja ex-miehen postikytkennät ja sisällöt olisi tutkittu ennen vaaleja.

Vaikka tulos aikanaan näyttäisi Clintonille jälleen kerran puhdasta, tutkinnan murskaava vaikutus hänen kampanjaansa on jo tapahtunut.

Tutkinta vaikuttaa etenkin epävarmoihin äänestäjiin – he joko vaihtavat puolta tai jättävät kokonaan äänestämättä. Vaalitulos selviää vasta äänestyksen jälkeen.