Thaimaalaiset jonottavat sankoin joukoin nähdäkseen kuninkaansa arkun

Uutistoimisto Reutersin mukaan jopa 80 000 ihmistä saapui lauantaiaamuna palatsin luo jättääkseen hyvästit edesmenneelle kuninkaalle.

Thaimaa
Thaimaalaiset surijat kokoontuvat muistamaan kuningas Bhumibol Adulyadejia Bangkokissa.
Thaimaalaiset kokoontuivat suremaan kuningas Bhumibol Adulyadejia Bangkokissa lauantaina.Narong Sangnak / EPA

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa kymmenettuhannet ihmiset ovat kerääntyneet kuninkaallisen palatsin edustalle siinä toivossa, että he pääsisivät näkemään kuningas Bhumibolin arkun.

Kaksi viikkoa sitten kuollut kuningas Bhumibol, 88, oli maailman pisimpään hallinnut monarkki. Hän oli Thaimaata yhdistävä hahmo ja kansan parissa erittäin kunnioitettu.

Tänään lauantaina yleisö pääsee ensimmäistä kertaa sisään valtaistuinsaliin, jossa Bhumibolin arkkua pidetään. Poliisin tiedottaja arvioi uutistoimisto Reutersille, että palatsin luona oli lauantaiaamuna 80 000 ihmistä.

Päivittäin palatsissa saa vierailla 10 000 ihmistä, viranomaiset ovat sanoneet.

– Olen odottanut täällä yhdestä aamuyöllä, pitkässä jonossa istuva 84-vuotias Saman Daoruang sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän kertoi nukkuneensa teltassa palatsin edustalla sen jälkeen, kun oli saapunut paikalle junalla pohjoisesta Nakhon Sawanin provinssista.

– Mutta en ole saanut unta, koska olin niin jännittynyt ja ylpeä tänne tulemisesta, Saman sanoi.

Bhumibolin poikaa, kruununprinssi Vajiralongkornia ei ole vielä kruunattu kuninkaaksi, koska hän ilmoitti haluavansa ensin surra isäänsä. Ilmoitus poikkeaa perinteistä. Thaimaata hallitseva sotilasjuntta ei ole kertonut, koska kruunajaiset on tarkoitus järjestää.

Lähteet: AFP, Reuters

Thaimaalaiset surijat kokoontuvat muistamaan kuningas Bhumibol Adulyadejia Bangkokissa.
Narong Sangnak / EPA