1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin shiiajoukot yrittävät katkaista Isisin huoltoreitin Mosuliin

Shiiataistelijat ilmoittavat aloittaneensa hyökkäyksen Tal Afarin kaupunkiin.

Isis
Mosulista paenneet irakilaiset naiset odottavat apua Khazirissa.
Mosulista paenneet irakilaiset naiset odottivat torstaina apua Khazirissa, joka sijaitsee noin 37 kilometriä itään Mosulista.Amel Pain / EPA

Irakilaiset shiiajoukot ovat aloittaneet hyökkäyksen, jonka tavoitteena on katkaista terroristijärjestö Isisin huoltoreitti Mosulin kaupunkiin.

– Operaation tarkoituksena on katkaista huoltoreitti Mosulin ja Raqqan välillä, kiristää Mosulin saartoa ja vapauttaa Tal Afar, Irakin hallituksen suojeluksessa olevien shiiataistelijoiden tiedottaja Ahmed al-Assadi sanoi.

Tal Afar sijaitsee Mosulin länsipuolella. Isis valtasi kaupungin vuonna 2014. Sitä ennen enemmistö Tal Afarin asukkaista oli shiioja, minkä vuoksi kaupungin takaisinvaltaus on shiiataistelijoille tärkeää.

Irakin kartta.
Yle Uutiset

Mosuliin hyökätään useista suunnista

Irakin hallituksen ja kurdien joukot aloittivat lokakuun puolivälissä hyökkäyksen Mosulin suurkaupungin valtaamiseksi takaisin Isisiltä. Kymmenet tuhannet sotilaat lähestyvät Mosulia idästä, etelästä ja pohjoisesta ja Yhdysvaltain johtama liittouma tukee hyökkäystä ilmaiskuin.

Irakin kurdit, sunnipoliitikot ja Turkki ovat vastustaneet shiiojen osallistumista Mosulin valtaamiseen. Shiiataistelijat ovat auttaneet Irakin hallitusta useiden kaupunkien valtaamisessa takaisin Isisiltä, mutta YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan he ovat samalla syyllistyneet sunnisiviileihin kohdistuneisiin sotarikoksiin.

Irakin armeija sanoi aiemmin tällä viikolla, että hyökkäys etenee suunnitelmien mukaan, paikoin jopa etuajassa. Irakin hallitus ja kurdijoukot ovat edenneet kohti Mosulia valtaamalla takaisin ympäröiviä kyliä ja kaupunkeja.

Mosul on viimeinen merkittävä Isisin hallussa oleva kaupunki Irakissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi